Készül a magyar dróntörvény

Folyamatban van a pilóta nélküli légi járművek magyar légtérben történő polgári alkalmazásáról szóló szabályozás felülvizsgálata, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) új szabályok kidolgozását tervezi – írja az MTI.

hirdetés

Ezt a tárca vezetője Volner János jobbikos képviselő azon írásbeli kérdésére közölte, amely azt firtatta, nem gondolja-e úgy a fejlesztési miniszter, hogy fontos lenne még azelőtt végezni a magyar dróntörvény kidolgozásával, hogy baleset történik.

Seszták Miklós az Országgyűlés honlapján olvasható válaszában jelezte, olyan jogszabályi környezetet kívánnak megteremteni, amely biztonságos műszaki felhasználást tesz lehetővé és mások jogsérelmét – különös tekintettel a személyhez fűződő jogok sérelmére – kizárja.

A miniszter közlése szerint céljuk az is, hogy a szabályok könnyen áttekinthetőek legyenek a nem légi közlekedési szakemberek számára is. A szabályozásnak le kell fednie a néhány percig repülni képes, akár pár dekagrammos szerkezeteket (például quadrocopterek), és a 100-150 kilogramm tömegű légi járműveket is – részletezte.

Seszták Miklós emlékeztetett arra, hogy a hatályos szabályok szerint a magyar légtérben csak a légi közlekedési hatóság engedélyével repülhet vezető nélküli repülésre alkalmas légi jármű, amelyre a légi közlekedés általános szabályai vonatkoznak.