Készülhet a Scheffer Péter Emlékorgona

A pontos paraméterek ismeretében több orgonaépítő ajánlatát is várják, s nemsokára megkezdődhet a Kodály Központba szánt, három emelet magas hangszer tervezése és elkészítése. Scheffer Ferenc és neje magánadományának avatására 2013-ban kerülhet sor.
Egy székesegyházban használatos nagyságú, három emelet magas, nagyjából ugyanilyen széles és négy méter mély, s négy billentyűsoros lesz az az orgona, amely a Kodály Központba kerülhet. Mint azt a nagy értékű hangszert nejével közösen a városnak felajánló Scheffer Ferenc lapunknak elmondta, nemsokára a kivitelezővel is szerződést kötnek, így hamarosan megkezdődhet a koncertközpont ékességének aprólékos tervezése és építése.

hirdetés

Mint azt elmondta, több hónapos munka után állapították meg a szakemberek azt, hogy milyen paraméterekkel kell rendelkeznie az orgonának, s hogy a Kodály Központ pontosan mekkora hangszert visel el a kitűnő akusztika változatlanul hagyása mellett. „Most jutottunk el oda, hogy ezen paraméterek birtokában több orgonaépítő vállalkozástól – köztük a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrától – árajánlatot kérjünk a tervezés és az építés költségeiről” – így Scheffer Ferenc. Ezek beérkezése után választják ki a győztest, de a felajánló már előrebocsátotta: a munka jelentős részét bizonyosan a pécsi társaság végzi majd.

Mint megtudtuk, a tervezést követően az építés másfél-két esztendőn át tart. A Scheffer házaspár reményei szerint ezzel együtt azonban legkésőbb fiuk, a tavaly elhunyt Scheffer Péter születésnapján, azaz 2013. augusztus 4-én felcsendülhet a négyezer sípot számláló hangszer.

Az előzményekhez hozzátartozik: Scheffer Ferenc és felesége, Scheffer Ferencné Krémer Zsuzsanna 2010 végén, nem sokkal fiuk tragikus halála után döntött úgy, hogy vagyonuk jó részét felajánlva, megfinanszírozzák a Kodály Központ orgonájának építését. Ismert: az intézményben a hangszerre szánt pénzt az előre nem látható pluszmunkákra kellett költeni.

Az azóta eltelt időszakban több svájci, osztrák és magyar társaságot is megkeresett a felajánló és Szamosi Szabolcs orgonaművész, a projekt vezetője. Az elképzelések szerint ugyanis külföldi partnerre bíznák a tervezést, az intonálást és a hangolást, miközben az Angster orgonagyár hagyományait folytató Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra lenne a fővállalkozó. A leendő orgonával kapcsolatban Szamosi Szabolcs már korábban hangsúlyozta: nem cél, hogy grandiózus hangszer kerüljön a koncertközpontba, bőven elég, ha hangminőségben első osztályú lesz az eszköz.