Készüljünk a kánikulára: szerdán 36 fok lehet

Száraz, forró és poros napok várnak ránk, a pokoli hőség péntekig tarthat ki.

FRISSÍTÉS: Harmadfokú hőségriadót rendeltek el

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tiszti főorvos harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére július 30-a péntek 24 óráig – írja a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Ezt akkor rendelik el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Íme néhány jótanács:

  • Igyunk több folyadékot, főleg vizet.
  • Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.
  • 11 és 15 óra között húzódjunk az árnyékba, a déli órákban inkább ne napozzunk.
  • Felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe.
  • Ne hagyjuk a tűző napon parkoló autóban a gyermekeket és állatokat.
  • Ne hagyjunk a kocsiban oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket.

Korábban írtuk:

Nem elég, hogy sorban (hétfő-kedd-szerda) 34-35-36 fok lesz, a napsütést ködbe burkoló, az autókat, ablakokat csúnyán behintő szaharai por is visszatért, sőt kedden és szerdán is marad, majd csütörtök környékén egy hidegfront söpri ki az országból – írtuk meg nemrég.

Szerencsére az afrikai eredetű homok nem veszélyes az egészségre, emellett van két viszonylag jó tulajdonsága is: enyhíti az UV-sugárzást, és a nappali csúcshőmérsékletet sem engedi 36-37 fok fölé szökni az Időkép szerint.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése alapján Baranyában narancssárga riasztás van érvényben mától csütörtökig a hőség miatt, ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet 27 fok felett lesz valószínű.

Némi felhő azért beárnyékolhatja a következő napokat, de összességében folytatódik a nyaralóidő a Meteo Mecsek egyhetes baranyai előrejelzése szerint.

Hirdetés