Két és félezren a Hóbagoly Fesztiválon

Rengeteg család, gyerek, szülő és nagyszülő látogatott a Hóbagoly Mesefesztiválra, hogy együtt utazzanak el a mesék csodálatos világába. Az első alkalommal megrendezett fesztiválon a kétnapos esőzés ellenére több mint 2500-an vettek részt a Zsolnay Kulturális Negyedben december 6-án és 7-én – írta a negyedet működtető társaság közleményében.

hirdetés

„Nagyon örülök, hogy a hagyományteremtő szándékkal útjára indított új fesztiválunkat ilyen nagy érdeklődés övezte. Mikuláskor, karácsony közeledtével nem felejthetjük el, hogy sok család nem tud drága ajándékokra költeni. Ezért kiemelten fontos volt számunkra ez a rendezvény, ahol minden gyermeknek örömet tudtunk okozni” – fogalmazott Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője.
A ZsÖK NKft. fontosnak tartja, hogy a fesztivál segítségével ráirányítsa a figyelmet a könyvekre, az olvasásra, hogy a változatos mesekönyvkínálat és a közös mesélés bemutatásával népszerűsítse az olvasás élményét. Ezért a mesék, mesehősök, a könyvek és a képzelet varázslatos világába hívtuk a gyerekeket december első hétvégéjén.

Az ingyenes Hóbagoly Mesefesztivál egyik célja az volt, hogy a közönség a Pécsett és a város térségében élő és alkotó meseírókkal és illusztrátorokkal személyesen is megismerkedhessen, hiszen az utóbbi esztendőkben több helyi szerző tollából jelentek meg országos figyelmet kiváltó, sikeres alkotások.

A két nap során több mint hetven program zajlott a Zsolnay Kulturális Negyedben, összesen tizenhét helyszínen. A fesztivál házigazdájával, Lackfi János író, költő, műfordító, szerkesztővel több ízben is találkozhattak a látogatók. Nagy érdeklődés övezte a Kaláka Szabad-e bejönni Betlehembe? című előadását és Szalóki Ági műsorát. Bíró Eszter a színpadra hívta és megénekeltette a legbátrabb gyerekeket, Rutkai Bori koncertjén pedig már a második számnál „felrobbant a nézőtér” és táncra perdült mindenki. Telt házzal zajlott a Ringató Adventi énekszó koncertje, ahol a szülők és az ölükben ülő gyerekek átélhették a közös játék és éneklés örömét, elsajátítva a Ringató-módszert, amely segíti elindítani a családokban a zenei nevelést. A zene mellett a Bóbita Bábszínház és a MárkusZínház színházi előadásai is telt házzal zajlottak.

A fesztivál különlegességét jelentő Meseodúkat – a borongós idő ellenére – sok gyermek fedezte fel a „varázsutat” mutató térkép segítségével. A hét meseodúban egész nap izgalmas programok várták a gyerekeket, melyek közül Varró Dániel költő és Agócs Írisz illusztrátor közös foglalkozására voltak kíváncsiak a legtöbben. Népszerűek voltak továbbá a Herkules Műhelyben zajló kreatív foglalkozások is, melyek nemcsak a fesztivál alatt elérhetőek, hiszen a művészeti gyerekbázis folyamatosan üzemel a Zsolnay Negyedben.

A fesztiválon fontos szerepet kaptak a karácsony és téli ünnepkör szakralitását bemutató előadások, illetve az ehhez az időszakhoz köthető népszokások is. Az Apostolos teremben a római katolikus egyház mesemondói Szent Miklós myrai püspökről, az evangélikus egyház mesemondói az adventi ünnepkörről meséltek az érdeklődőknek. Az adventi népszokásokat a pécsi iskolák és Hosszúhetényi Általános Iskola gyermek-tánccsoportja előadásában ismerhette meg a közönség. Természetesen a Mikulással is találkozhattak a látogatók, aki ráadásul Krampusz Bajnokságot is szervezett.
A fesztivál központi helyszíne, az E78 koncertterem már a belépés pillanatában elvarázsolt kicsiket és nagyokat. Süsü, a sárkány kétméteres – az MTVA jóvoltából ide helyezett – eredeti bábúja igen népszerű volt a gyerekek és szüleik körében is. A legbátrabbak pedig részt vettek a Mesemondó versenyen, ahol a több mint egy tucat 8-14 éves jelentkező közül a zsűri – Lackfi János, Márta István és Sramó Gábor – döntése alapján Kőhidi Máté lett a győztes. A Jókai Mór Általános Iskola 14 esztendős tanulója elnyerte a Zsolnay Örökségkezelő NKft. hivatalos mesemondója titulust is. Egy évig a mesélés nagykövete lesz, megjelenve a ZsÖK NKft. fesztiváljain és eseményein.

A gyerekek lassan elkezdhetik a visszaszámolást a következő fergeteges mókáig, ugyanis február 7-8-án hasonlóan jó hangulat várja őket a Jégvirág Fesztiválon a Zsolnay Kulturális Negyedben, mely szemmel láthatóan egyre népszerűbb a családok körében – zárult a fesztiválról szóló közlemény.