Egyházi suli lehet a Széchenyi is

Több ezer diák járhat egyházi iskolába ősztől, hogyha az önkormányzat is elfogadja azt az előterjesztést, amellyel a patinás Széchenyi gimnáziumot a baptistáknak, a Török István utcai általános iskolát pedig a Pécsi Egyházmegyének adnák át.

hirdetés

A Mátyás király utcai iskolára korábban ugyan az evangélikusok tartottak volna igényt, ám végül ők visszaléptek. Legutóbb azonban a Pécsi Egyházmegye is jelentkezett a Török István utcai általános iskola működtetésére.

A katolikus egyháznál egyelőre csupán annyit mondtak, hogy Udvardy György megyés püspök valóban kinyilvánította szándékát, ám a folyamatban lévő tárgyalások miatt bővebbet nem tudnak közölni.

A baptisták ugyanakkor a belváros egyik legpatinásabb intézményét, a Széchenyi István Gimnáziumot működtetnék tovább – ezen iskolát tavaly vonták össze a TÁSI-val. A Magyarországi Baptista Egyház Dunántúli Egyházkerületének alelnöke, Paróczi Zsolt azt mondta, egyelőre még kérdés, hogy a gimnázium mellett az általános iskolát is működtetnék-e a következő tanévtől, s az is, hogy az egyház vagy a szeretetszolgálat lenne-e az új fenntartó.

Az alelnök azonban leszögezte: az átvételt attól is függővé teszik, hogy az ott dolgozók, valamint az iskolába járó diákok szüleinek kétharmada támogatja-e a lépést vagy sem. A jövőben is szeretnék ugyanazokkal a tantestülettel folytatni a munkát, de változást hozhat, hogy a Bibliára alapuló ismeretórát is tartanának – emelte ki.

Staub Ernő, a városháza oktatási és kulturális referatúrájának vezetője elmondta: az új fenntartók belépésével színesebb lehet a város oktatása, a mostani alkalmazottak továbbfoglalkoztatása biztosított lesz, annyi változással, hogy a közalkalmazotti státus helyett a munka törvénykönyve alapján lesz jogviszonyuk. Staub kiemelte: az önkormányzat az intézmények fenntartásához jelentős összeget ad hozzá, ezt a város megspórolhatja a szervezeti átalakulása után, ami idén közel 80 millió forint megtakarítást jelenthet.

Az oktatási albizottság csütörtökön meghozott állásfoglalásának következtében megindítják a véleményeztetési folyamatot, a végső döntést május 31-én hozhatja meg a közgyűlés. A változások közel 180 dolgozót, majd’ másfél ezer diákot érinthetnek.