Két régi karból lesz egy új a PTE-n

Az önálló FEEK megszűnik létezni

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szenátusa ma délután elfogadta a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar létrehozására vonatkozó javaslatot. Az új kar 2015. szeptember 1-től a PTE Illyés Gyula Karának (IGYK), illetve Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karának (FEEK) integrációjával jön létre, megőrizve és átörökítve mindazokat a szellemi, kulturális értékeket és hagyományokat, amelyeket a jogelőd karok létrehoztak.

hirdetés

Az IGYK és a FEEK jelenlegi hallgatói választott szakukon, és azon a képzési helyen fejezhetik be tanulmányaikat, ahol azokat megkezdték. Az integráció során az eddigi szekszárdi és pécsi képzések tovább folytatódnak, ezek mellett azonban új oktatási programok indítására is lehetőség nyílik. Ilyen lesz a szőlész-borász mérnök szak indítása 2016-tól: az élelmiszergazdaság és vidékfejlesztés a létrejövő új egyetemi egység olyan profilját jelenti, amely a jövőben a térségi igények speciális kiszolgálásához is hozzájárulhat.

A kar a hagyományos területeken is fejlesztéseket tervez, ideértve a óvodapedagógus- és tanítóképzést, a felnőttképzési programokat, és a kultúratudományi képzéseket. Itt nemcsak új programok kifejlesztéséről lehet szó, hanem a Pécsi Tudományegyetem regionális jelenlétének erősítéséről, a jelenlegi képzések új helyszíneken való meghirdetéséről. Jó példa lehet erre a szekszárdi Borkultúra Szabadegyetemhez, vagy a Pécsi Szenior Akadémiához hasonló programok indítása a régió több településén, hiszen ezek hatalmas népszerűségnek örvendenek. Az új tanév kezdetével létrejövő kar az idegennyelvi képzésekben is sokszínű lesz: német, angol és orosz nyelvű programokat kínál a magyar, valamint a folyamatosan bővülő külföldi hallgatói kör számára.