Két szerelem egymás ellen

Csütörtökön kellemes, mély érzésekkel töltött film ragadhatja ki a hétköznapokból leendő nézőit. Az Uránia Filmszínházban az “Úton” című, bosnyák, osztrák, és német koprodukcióval készült filmet vetítik csütörtökön délután hattól.

hirdetés

Az “Úton” drámája egy immár békés, emberközeli, de a múltat nem könnyen feledő Balkánba kalauzolja nézőit. Pontosabban egy csöndben zajló párkapcsolat problémái közé, ahol a külvilág zaja megtöri a csendet és lassan elválaszt egymástól két embert.

Luna és Amar boldog házasságban élnek. Az egymás melletti kitartást még az sem ingatja meg, hogy a férj elveszíti állását, mondván, boldogulnak majd. Ám a hétköznapi idillt felborítja Amar régi háborús bajtársa, aki muzulmán fundamentalistaként viszi tovább a harc lendületét. Mivel egy vallási iskolában épp tanítót keresnek, Amar örömmel él a munkalehetőséggel – nem is sejtve, hogy a fundamentalista eszmék apránként teljesen átváltoztatják személyiségét.

Az Arany Medve – díjas rendezőnő, Jasmila Žbanić (Szerelmem, Szarajevó) mostani filmjében nem a háborúra koncentrál, hanem az egyszerű életre, amelyet túlzásoktól mentesen ábrázol. Luna és Amar eszmék miatti távolodása nem egyedülálló a mozik világában – ám ez az alkotás a maga természetességében képes végigvinni az elválás a szereplőket és a nézőket.

Czimermann Zsuzsanna írása