TVT, Árpád: dolgoznak az ügyön a honatyák

Az önkormányzat az Illyés fejlesztése után a Testvérvárosok terei és az Árpád fejedelemről elnevezett, szintén IMS-technológiával felépített iskolák épületét is felújítaná. A cél érdekében a pályázati pénz egy része már rendelkezésre áll, de további lobbi is zajlik a háttérben.

hirdetés

Testvérvárosok terei iskolaE tanév kezdetétől költözhettek vissza a diákok és a tantestület a tavaly szerkezet-felújításon és teljes korszerűsítésen átesett Illyés Gyula iskolába. A városvezetés akkor kijelentette: a munkálatok nem állnak meg; a statikai problémák miatt felújításra szoruló másik két kertvárosi intézmény, a Testvérvárosok terei (TVT) és az Árpád Fejedelem (Árpád) épülete is megújul.

Az önkormányzat – csakúgy mint az Illyés esetében – a TVT és az Árpád sorsát is pályázati pénzek felhasználásával rendezné – tájékoztatta lapunkat Nagy Csaba alpolgármester. A tisztségviselő azt mondta, egyelőre az egyik intézményre áll rendelkezésre uniós forrás, de ha sikerült elfogadtatni a kormányzattal egy új konstrukciót, mindkét intézmény javarészt EU-s pénzekből újulhat meg. Az erről folyó tárgyalások jelenleg is a legmagasabb szinteken zajlanak, s a remények szerint a 2013-as illetve a 2014-es tanév kezdetére újulhat meg a két iskola.

A közösségi támogatást elsősorban nemcsak az épületszerkezetek megerősítésére fordítanák, hanem a házak energetikai korszerűsítését oldanák meg segítségükkel. Így – ugyanúgy mint az Illyés esetében – a nyílászárókat cserélnék, a fűtési rendszert modernizálnák, alternatív energiaforrásokat alkalmaznának.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az Illyés felújítása olyannyira jól sikerült, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően az épület energiafelhasználása a felére esett vissza a beavatkozásokat követően. Az intézményben a teljes gépészetet is modernizálták, s az elektromos hálózatot is fejlesztették.

A város azért is ragaszkodik a kertvárosi intézmények felújításához, mert a remények szerint az autópálya lehajtója miatt a közelben fejlődésnek indul a déli városrész alatt elterülő új ipari park. Ez munkaerőigényes vállalkozásokat hozhat a városba, s azt sejteti, a következő évtizedekben is sokan élnek majd a városrészben.