Kétmilliós sérelemdíjat fizet az Origo a Márki-Zay Péter feleségét lejárató cikkek miatt

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete alapján az Origónak kétmillió forintot kell fizetni Márki-Zay Péter feleségének, Márki-Zayné Vincze Felíciának, mert valótlanul állították róla, hogy szülésznőként felelős volt csecsemők haláláért – írja a Telex.

hirdetés

Márki-Zay Péter, A Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője és Hódmezővásárhely polgármestere a Facebookon számolt be az ítéletről.

A szülésznő feleségét 2019 januárjában az Origo.hu tíz cikkben támadta, aki a lejáratás és zaklatások miatt abba is hagyta szülésznői működését.

Az Origo azt állította, hogy az otthoni szüléseket levezető Márki-Zayné közvetlenül felelős egy újszülött haláláért, mert nem adott neki K-vitamint, majd később olyan cikk is megjelent, ami már több csecsemő haláláért tette felelőssé Márki-Zay és felesége cégét – írja a lap. A bírósági eljárás során aztán kiderült, hogy Márki-Zaynénak nem is volt joga beadni K-vitamin-injekciót.

Az ítélőtábla szerint az Origo első cikke egyoldalú, elfogult, az önálló véleményalkotást kizáró módon manipulatív volt, és úgy mondtak ítéletet Márk-Zayné tevékenységéről, hogy vele szemben még a gyanú sem merült fel.

A másodfokú ítélet megerősítette a korábbi bírói ítéletet, ami szerint felesége nem felelős egyetlen csecsemő haláláért sem.

Hódmezővásárhely polgármestere azt is megjegyezte, hogy a megítélt kétmillió forintos sérelemdíj nem kompenzálja felesége kiesett bevételeit, hiszen néhány hónap alatt keresett ennyit szülésznőként.