Kétszeres büntetés

A Fidesz szerint a hozzátartozók közötti bántalmazás tényállásának megteremtésével a kormány a családok, elsősorban a bántalmazott nők és gyermekek mellé áll – mondta Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfő sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A képviselő a javaslattal kapcsolatban többek között azt emelte ki, hogy a nem hozzátartozók közötti erőszakos magatartásokhoz képest, a törvényjavaslat kétszeresen bünteti a hozzátartozók közötti ilyen cselekményeket.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy míg a testi sértés és a könnyű testi sértés esetében eddig magánindítványra indult meg a büntetőeljárás, a jövőben bárki jelenti a családtag bántalmazását, a hatóságok kötelesek eljárni. Ezzel nem fordulhat elő az a korábbi gyakorlat, hogy a bántalmazott visszavonta a feljelentést, hiszen hivatalból is megindul az eljárás, ha valaki jelzi a bántalmazás tényét – ismertette. Szerinte az új tényállás megteremtése kielégíti az ügyben indult népi kezdeményezés céljait.

A fideszes képviselőhöz sajtótájékoztatója végén az MSZP-s Bangó Borbély Ildikó és Kormos Kata, a szocialisták szóvivője lépett oda, akik a Fidesz-frakciót elhagyó Balogh József ügyére utalva, “A vak komondor” feliratú pólóban, az “asszonyverő politikusok ellen” gyűjtöttek aláírást. (Korábban Zsigó Róbert, Fidesz-szóvivő aláírását is kérték az ügyben.)

Czunyiné Bertalan Judit nem írta alá az ívet, ugyanakkor azt mondta: a Fideszben mindig volt következménye annak, ha valaki nem jogszerűen, vagy nem a támogatott magatartásformának megfelelően járt el, így Balogh József már nem a Fidesz-frakció tagja. Megjegyezte: amikor majd az MSZP-n belül Józsa István irányába is lesz szankciója a nőket érő bántalmazásnak, akkor majd elgondolkodik azon, hogy aláírja az ívet. Szerinte egyébként a képviselők erkölcsi vagy magatartási normái miatt sok-sok ügyben lehetne aláírást gyűjteni, például a “maffiakötelékbe” keveredett szocialisták parlamenti kitiltásáról is.