Kettős fronthatástól szenvedhetünk

Fejfájás, magas vérnyomás, görccsel járó bántalmak – ezek a tünetek jelentkezhettek még az egészséges embereknél is az elmúlt napokban. Egy melegfront vonul át a térség fölött, a panaszokat ez okozhatja: a hőmérséklet öt fokkal magasabb az ilyenkor megszokottnál. Pénteken ráadásul egy hidegfront érkezik.

hirdetés

Sokan jöttek ki lenge öltözékben csütörtökön a szabadba, ami nem is csoda, hiszen a hőmérő szerint plusz nyolc fokos meleg volt.

Egy, a Pécs TV által megkérdezett háziorvos szerint a téli melegfrontok az ember szervezetét megviselik, különösen pedig a krónikus betegségben szenvedők számára lehet kellemetlenek.

– Az ismert szív- és érrendszeri betegségben szenvedők érzik magukon, hogy melegfrontoknál az állapotuk romlik, panaszaik fokozódnak. Hidegfrontok esetében a görcsös betegségben szenvedők, tehát az epe-, vesekövesség és a vérnyomás-betegségekkel élők állapota romlik – összegzett dr. Princz János.

A frontérzékenyek továbbra sem nyugodhatnak meg, mivel péntektől hidegfront éri el térségünket, jövő keddre még havazást is mondanak. Utána azonban egy újabb melegfront jön. A háziorvos szerint, aki ez utóbbira érzékeny, az lehetőleg ne végezzen komolyabb fizikai munkát, illetve ne utazzon messzebbre.

Bötkös Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint az elmúlt napokban tapasztalható meleg még nem számít extrémnek.

– Ha sok évre visszamenőleg megnézzük a hőmérsékletet egy adott napon, akkor kiderül, hogy ez az öt fokos plusz nem kirívó érték – nyilatkozta a Pécs TV híradójának.