Kettős jubileum a Bóbita Bábszínházban

Ötvenéves korában sem lassíthat az iramon, sőt: még több feladattal, az eddigieknél is sokszínűbb programmal kell szolgálnia közönségét az immár egész évben működő, nyáron sem szünetelő Bóbita Bábszínháznak. A fél évszázados fennállását ünneplő teátrum április 23-29. között jubileumi hetet rendez, melynek kínálatában a csecsemőktől a felnőttekig mindenki megtalálja a kedvére való előadást és időtöltést. S mindemellett még egy évforduló: a Bóbita harminc éve vált hivatalos bábszínházzá.

hirdetés

– Fél évszázados jubileumot ünnepelve természetes, hogy összegzést készítünk, ezért is jelentettük meg a Bóbita Bábszínház 1961-2011 közötti, első öt évtizedét dióhéjban áttekintő kötetünket – mondta hétfőn, a jubileumi hetet felvezető sajtótájékoztatón Sramó Gábor igazgató.

– Kiadványunk rengeteg fotót sorakoztat fel az első előadástól kezdve, s igyekeztünk összegyűjteni mindazon alkotók és munkatársak nevét, akik valaha is részt vettek az itt folyó munkában. S hogy ne a megszépítő messzeségből figyelő, szubjektív és érthetően elfogult visszaemlékezések körvonalazzák ezt az ötven évet, ezért inkább a korabeli sajtóban megjelent írásokból szemezgettünk, az újságírók ,,szemüvegén át” érzékeltetve az egyes korszakokra jellemző művészi munkát. Érdekes egybeesés, hogy van még egy, szerényebb jubileumunk is, hisz harminc esztendeje vált amatőr bábegyüttesből hivatásos bábszínházzá a Bóbita.

Ebben is úttörő volt, ugyanis az Állami Bábszínház mellett első vidékiként érhette ezt el, köszönhetően a Kós Lajos fémjelezte, magas színvonalú művészi munkának, s az országos ismertséget hozó Ki mit tud?-os szerepléseknek, az akkoriban modernnek számító, felnőtteknek szánt bábparódiáknak, a zenét és látványt előtérbe helyező, új formanyelvet kialakító produkcióknak, s nem utolsósorban a Pécsett otthonra lelt nemzetközi felnőttbábfesztiváloknak.

További részletek a pénteki Pécsi Hírekben!