Kevés pénzre panaszkodik a pécsi bíró

A pécsi Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke, a Magyar Bírói Egyesület elnöke egy zalai összbírói értekezlet kapcsán tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a magyarországi bíróságok európai viszonylatban leterheltek, s bár munkájuk megítélése jó, a magyar bírók bére európai uniós összehasonlításban az utolsó helyen áll.

hirdetés

Az elmúlt években csökkent a bírói hivatás iránti érdeklődés is, ezért is van szükség olyan életpályamodell kialakítására, ami vonzóvá és kiszámíthatóvá teszi ezt a hivatást.

Felidézte, hogy az OBH, az Országos Bírói Tanács, valamint a bírói egyesület és érdekképviselet elnöke a múlt héten írt alá egy együttműködési megállapodást, amely szerint közös előterjesztést kívánnak tenni a kormány felé a bírói életpálya megvalósítása érdekében. Az MTI kérdésére hozzátette: a törekvésük az, hogy minél hamarabb, lehetőség szerint már a jövő évben elinduljon ez az életpályamodell, egy kormányhatározat tervezete szerint viszont későbbi időpontban vezethetik be a bírói és ügyészi életpályamodellt.