Kevesebb a lakásbiztosítás

Intenzív árverseny zajlik a lakásbiztosítási piacon, két év alatt 16 százalékkal, 26 ezerről 22 ezer forintra csökkent az újonnan megkötött lakásbiztosítások átlagdíja – közölte a netrisk.hu internetes biztosítási alkusz szerdán az MTI-vel.

hirdetés

A díjcsökkenésben szerepet játszanak az önrészes lakásbiztosítási konstrukciók: míg tavaly az első félévben még csak minden 50. ügyfél vállalta az önrészt, az idén már minden 18. ügyfél választ ilyen lakásbiztosítást – áll az alkusz saját adatain alapuló felmérésben.

A biztosítók azért pártolják az önrészt, mivel az a kár megelőzésére ösztönzi az ügyfeleiket. A néhány 10 ezer forint értékű – úgynevezett bagatell – károk ügyfél általi átvállalása fejében 10-15 százalék, de az új lakásokra már 40 százalékos kedvezményt is adnak a biztosítók a lakásbiztosítás díjából.

A netrisk.hu kalkulációja szerint az olcsóbb díj ellenében a lakáskárok mindegy felében – ennyi a bagatell kár – nem is fizet a biztosító.

A hivatalos statisztika szerint 4,2 millió lakás van Magyarországon. Piaci információk szerint a 2010-es 3 millió 78 ezres csúcshoz képest a múlt év végére már 93 ezerrel kevesebb – 2 millió 985 ezer – lakásnak volt biztosítása. A 2010-es csúcsot azzal magyarázzák a biztosítók, hogy az előző évekbeli árvíz- és viharkárok ösztönözték biztosítás kötésre a lakástulajdonosokat.

A lakásbiztosítások számának esésére díjcsökkentéssel reagáltak a biztosítók, a kockázatukat pedig az önerő bevezetésével mérséklik.

Szakértők felvetették: kérdés, hogy ez a stratégia mennyire éri el célját, hiszen a casco biztosítások száma is csökken annak ellenére, hogy a díjak ott is érezhetően mérséklődtek, és megjelentek a piacon az olcsó, úgynevezett rész-cascók.