Kevesebb az utcai bűnözés

Negyedével csökkent az élet elleni bűncselekmények száma tavaly az előző évihez képest, az idén elkövetett gyilkosságok közül pedig kettő van, amelyet nem derítettek még fel – mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának hétfői ülésén.

hirdetés

A tárcavezető ismertette azt is, hogy jelentősen csökkent a közterületi bűncselekmények száma, s a készenléti rendőrség tavaly 174 százalékkal növelte a tettenérések számát. Rövidült a bűncselekmények nyomozati szakasza is, az évek óta húzódó ügyeket előresorolták, és jelenleg az esetek többségét 90 napon belül le tudják zárni.

A következő időszak egyik legnagyobb kihívásának nevezte a kábítószer elleni küzdelmet. Szavai szerint Magyarország uniós szempontból is újszerű megoldáshoz folyamodott a dizájnerdrogok tekintetében, miszerint ha a megfelelő kémiai gyökök alapján egyértelműsíthető, hogy arról van szó, akkor nem kell külön bizonyítani a mutánsok jelenlétét.

Szólt arról, hogy átalakították a rendőri képzést, ami álláspontja szerint emeli az oktatás színvonalát, s utalt arra is, hogy a későbbiekben egy objektív mérőszámokra épülő vezetőválasztási rendszert vezetnek be, amely lehetővé teszi, hogy ne személyi kapcsolatok és ismeretek alapján, hanem a valódi személyes teljesítmény alapján válasszák ki a vezetőket a hivatásos területen.

A miniszter a tavalyi évről szóló beszámolójával összefüggésben kiemelte, hogy jelentős árvíz- és záportározói kapacitásokat hoztak létre, amelyeket már idén is használni kell. Megjegyezte: a Duna áradása miatt Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében már védekezni kell, s később külön intézkedni kell a Margitsziget, a Római-part és Szentendre védelméről is.

Pintér Sándor a közfoglalkoztatásról szólva kiemelte: a programokba több mint 270 ezer embert tudtak bevonni, s jellemzően napi 6-8 órában foglalkoztatták őket. Hozzátette: a diplomásoknak olyan dokumentálási, irattári feladatokat tudtak adni, amelyekre régóta nem volt idejük az önkormányzatoknak, levéltáraknak.

A belügyminiszter ismertette a tavalyi jogalkotási számokat is, e szerint 2012-ben 23 törvényjavaslatot készített a tárca, az idei első 5 hónapban hatot. A minisztérium tavaly 40, 14 kormányrendeletet, 42 kormányhatározatot készített, 86 miniszteri rendelet készült és 55 miniszteri utasítás.