Kevesebb hajléktalan Pesten?

Szerdán hatályba lép a Fővárosi Közgyűlés azon rendelete, amely jogellenesnek minősíti az életvitelszerű tartózkodást egyes közterületeken.

hirdetés

A testület november 14-én fogadta el a jogszabályt, amelyet kedd este hirdettek ki a főváros közlönytárában, így szerdától hatályos.

A rendelet értelmében jogellenes az életvitelszerű tartózkodás a világörökségi területeken, a megállókban, állomásokon, utasvárókban, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a Népligetben. Ugyancsak tiltott terület 29 kiemelt aluljáró és a bejárataiktól számított 50 méteres körzetek. Ezek között szerepelnek egyebek mellett a metróaluljárók, az Ajtósi Dürer sor, a Bocskai út-Fehérvári út, a Flórián tér, a Goldmann György tér, a Margit híd budai hídfő, a Móricz Zsigmond körtér aluljárói, több Váci úti kereszteződés aluljárója, valamint a Ferdinánd híd alatti és a Podmaniczky út-Bulcsú utcai gyalogos aluljáró.

A tilalom kiterjed a játszóterekre, a gyermekjóléti, gyermekvédelmi, köznevelési, felsőoktatási intézményekre és a köztemetőkre, valamint a 100 méteres körzetükre. A dokumentumban szerepelnek továbbá a hidak és a felüljárók, valamint a lépcsőik.

A rendelet felsorol kerületi tulajdonú közterületeket is, amelyekről a kerületi testületek döntöttek és a törvény erejénél fogva részei a jogszabálynak.

  • Sándor atya

    Mélységesen elítélem hajléktalan embertársaink üldözését. Inhumánus, keresztényietlen, bűnös döntés, amely szemben áll legszentebb alapértékeinkkel. Ha ez az embertelenség lesz az irányadó, akkor a jövőnk feketébb lesz mint a múltunk.