Kevesebbet kell várni a rendelőkben

Aki kereső tevékenységet folytat, s táppénzen van, soron kívül bebocsátást nyerhet a szakrendeléseken a vizsgálatokra egy minap született kormányzati elképzelés szerint. Pécsett már készülnek a rendszer bevezetésére, ám egyes esetekben már eddig is élvezhettek előnyöket az alkalmazottak.

hirdetés

Már ma is gyakorlat Pécsett az, amivel kapcsolatban nemrég kormányzati szándék is született. Mint azt dr. Kovács Ágnes, a szakrendeléseket összefogó Egyesített Egészségügyi Intézmények főigazgatója lapunknak elmondta, már készülnek a ma még csak tervezet szintjén lévő szabályozás bevezetésére.

Egy nemrég napvilágot látott javaslat szerint ezentúl az aktívak, azaz kereső tevékenységet folytatók a rendelések várólistáinak élére kerülhetnének, amennyiben igazolni tudják ezt. A javaslat szerint a táppénzen lévőknek így alig kellene valamennyit várniuk az egyes szakorvosi vizsgálatokra, diagnosztikai szűrésekre.

Kovács Ágnes lapunknak elmondta: Pécsett eddig is szűrték a beutalóval rendelkezőket, s a háziorvosok jelezhették, amennyiben sürgős vizsgálatra volt szükség. Utalt rá: az akut esetek mellett főleg a keresők, s a munkahelyi elfoglaltságaik miatt kevés idővel rendelkezők esetében éltek a doktorok ezzel a lehetőséggel.

Hozzátette: az új kormányzati szándékról hivatalosan még nem értesítették a pécsi intézményt, ám zökkenőmentesen eleget tudnak majd tenni a kérésnek. „A sürgős esetek számára minden esetben fenntartunk néhány órát, ez az időintervallum az új elképzelések következtében legfeljebb meghosszabbodik” – így a főigazgató asszony.

Kerestük dr. Princz Jánost, a Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnökét is az ügyben. Ő azt mondta, hogy maga is gyakran találkozik olyan beteggel, aki munkája révén kevés szabadidővel rendelkezik, s néha nem megfelelő számukra a megadott időpont a szakrendelésen; mindenképpen üdvözlendő tehát a kormányzati elképzelés.

Kérdésünkre elmondta még: az új szabályozás információi szerint a családorvosi rendelésekre nem vonatkozik majd, de ez nem is okozhat problémát. Mint mondta, kevés az olyan háziorvos, akihez nem lehet bejutni egy napon belül.