Kezdődik a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválja

Pénteken kezdődik a Baranyai Cigányok XIX. Tavaszi Fesztiválja Pécsett, a kétnapos programsorozat keretében folklórtalálkozót, koncerteteket, kiállítást és irodalmi matinét is rendeznek.

hirdetés

Kosztics István, a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöke elmondta, hogy péntek délután a Rácz Aladár Közösségi Házban Kosztics László faszobrász vallásos tárgyú műveiből nyílik kiállítás.  A tárlat utoljára mutatja be a maga teljességében a szobrokat, mivel azokat a jövőben roma oktatási-nevelési intézményeknek kívánják ajándékozni.

A szombati programok a nemzetközi roma naphoz kapcsolódnak. Kovács József Hontalan mohácsi költő új, Apró mohácsi boltok című kötetének bemutatóját 11 órától lesz látható.

Szombat délután a folklórtalálkozón fellép még a mohácsi Dunavkinje tamburazenekar, az alsószentmártoni Vadvirág Hagyományőrző Tánccsoport, a vásárosdombói Manusa együttes, illetve Bubreg Damir tangóharmonikás.

Kosztics István a találkozóra térve fontosnak nevezte, hogy ne csak a roma folklór jelenjen meg rendezvényeiken, így idén horvát dallamokat is hallhat a közönség. A programokat a Khamoro Budapest Band koncertje zárja 18 órától, amelynek ide alatt kézműves bemutató és vásár, valamint cigány ételek kóstolója is várja a résztvevőket.