Kezdődik a motoros szezon

Napjainkban a motoros közlekedés reneszánszát éli, ugyanis egyre többen közlekednek ilyen módon a közutakon, hívja fel a figyelmet az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

hirdetés

A motorozás egyedi élménye, a „szabadság érzete”, valamint a gyorsabb közlekedés reménye egyértelműen csábítóan hat a közlekedők egyre bővülő rétegére. Ezzel egy időben Magyarországon a motorkerékpáros közlekedés biztonsága az elmúlt időszakban az általános trendhez képest kedvezőtlenebbül alakult. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy időközben a járműpark is jelentős változáson esett át, hiszen 2001-hez viszonyítva a kétkerekűek száma közel 63 százalékkal nőtt. A KSH adatai alapján 2012-ben a regisztrált motorosok száma 151 405 volt hazánkban.

Közismert, hogy a kétkerekű motoros járművel utazók baleseti kockázata átlag feletti. Ennek oka, hogy a motorosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásnak van kitéve. Az elfogadott uniós álláspont szerint egy motorkerékpáros, illetve segédmotoros kerékpáros halálozási kockázata átlagosan 18-szor(!) nagyobb, mint egy személygépkocsi vezetőé. A halálozási kockázat mértéke azonban országonként eltérhet, hívja fel a figyelmet az ORFK.

motoros

A rendőrségnek a jogszabályokban meghatározott feladatainak megfelelően alapvetően közúti ellenőrzésekkel, valamint preventív intézkedésekkel kell fellépnie a motorkerékpárosok közlekedés-biztonságának javítása érdekében. A közlekedésrendészeti tevékenységgel, az ellenőrzésekkel kapcsolatban szükséges megjegyezeni, hogy az intézkedések elsősorban nem a szankcionálásra, hanem a balesetek megelőzésére irányulnak. A kirívó, durva közlekedési szabályszegések elkövetőivel szemben ugyanakkor elkerülhetetlen a kellő visszatartó hatást eredményező szankciók alkalmazása. Ezt kívánja a többi közlekedő életének és testi épségének védelme is.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) kampánya során szeretné felhívni a közlekedők figyelmét a motorkerékpárosok fokozott veszélyeztetettségére, a jellemző baleseti okokra, és egyben megindokolni, szakmai érvekkel alátámasztani a motorkerékpáros védőfelszerelések használatának szükségességét. Felhívjuk a közlekedésben résztvevők figyelmét a téma aktualitására, különös hangsúlyt fektetve azokra a közlekedőkre, akik napi szinten használják motoros kétkerekű járművüket.