Kezdődik a pécsi 400 ágyas klinika átalakítása

Megkezdődhet a 400 ágyas klinika átalakítása és bővítése a baranyai megyeszékhelyen, miután a Pécsi Tudományegyetem és a kivitelező Strabag-MML Kft. képviselői csütörtökön szerződést kötöttek a 12,5 milliárd forintos projekt megvalósításáról.

hirdetés

A PTE vezetői még 2010 szeptemberében jelentették be, hogy fejlesztik az egyetem klinikai központját: a 21. századi betegellátás infrastrukturális feltételeinek megteremtését célzó beruházás költségeinek döntő részét a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program forrásaira benyújtott pályázatok révén nyerték el.

A 2014 nyaráig tartó fejlesztés keretében korszerűsítik a 400 ágyas klinikát, melynek területén a város több pontján működő klinikákat, részlegeket integráló úgynevezett magkórházat, valamint sürgősségi betegellátó osztályt és oktatási központot hoznak létre.

A munkálatok eredményeként a klinikai központ telephelyeinek száma 16-ról négyre csökken, lehetőséget teremtve a magasabb szintű betegellátásra, a betegutak rövidítésére, valamint az intézmények költséghatékony működtetésére.

Bódis József, a PTE rektora a dokumentum aláírásával egybekötött sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a 400 ágyas klinika modernizációjára és ott betegellátó központ kialakítására azért van szükség, mert az egyetem és annak klinikái a Dél-dunántúli Régió egészségügyi csúcsintézményei, melyeknek nemcsak a gyógyításhoz, hanem a magas színvonalú oktatáshoz is jó infrastrukturális hátteret kell biztosítaniuk. Hozzátette: az építkezés ideje alatt néhány osztály, mint például a belgyógyászat, ott marad. A betegeket a munkálatok  idejére sem költöztetik el. Épp ezért úgy dolgoznak majd, hogy a munkagépek ne zavarják a gyógyulni vágyókat.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármester azt mondta, a fejlesztés a régió és a város számára egyaránt komoly jelentőséggel bír, egyben örömének adott hangot, hogy egy olyan nagy költségvetésű projektről van szó, amely – az elmúlt évek több pécsi beruházásához hasonlóan – közcélokat szolgál.