Ki kell deríteni, mennyit fogyaszt a lakásunk

Lejárt a hároméves türelmi idő, így 2012. január elsejétől kötelező az 50 négyzetméternél nagyobb lakások eladásakor vagy tartós bérbeadásakor az energetikai tanúsítvány készítése. Ezt a helyi földhivataloknak kell majd leadni az adásvételi szerződéssel együtt.

hirdetés

Vasárnaptól a lakások és a házak energiafelhasználását osztályozni kell, ha a tulajdonos meg akar válni tőle, vagy éppen hosszabb távra, legalább egy évre bérbe akarja adni. A mai magyar lakásállomány leginkább a gyengébb besorolású E, F, G kategóriába tartozik.

Tímár György építész szerint a mai magyar házak 10-15 évvel le vannak maradva a korszerűsítésben: energiafelhasználásuk pazarló. Pedig egy kis odafigyeléssel vagy akár felújítással még a panellakásokon is sokat lehet javítani – hívta fel a figyelmet.

– A mai panellakások felújítás előtt F-G kategóriába sorolhatók, de egy komplex energetikai felújítással, tehát ablakcserével, külső hőszigeteléssel, szabályozható fűtéssel, esetleg a szellőzés korszerűsítésével már a jelentősen jobb B vagy A kategóriába is felhozhatók – nyilatkozta az építész a Pécs TV híradójának.

Ugyanakkor a mostantól életbe lépett energiatanúsítvánnyal nem árulhatnak zsákbamacskát az ingatlantulajdonosok, a vásárló ugyanis számítást kap kézhez. Ez pedig kimutatja, mennyit fogyaszt a vásárolni kívánt ingatlan, így akár előre lehet számolni a havi rezsiköltséggel.

Fontos tudni még, hogy az energiatanúsítvány elkészítése is pénzbe kerül. Egy, a Pécs TV által megkérdezett ingatlanközvetítő szerint egy háznál akár 30 ezer forint is lehet a számítás. Ugyanakkor a rendeletben hagytak kiskapukat, amiket ki lehet játszani, például bérbeadáskor.

– A bérleti szerződést nem egy évre kötik meg, hanem rövidebb időtartamra, majd azt követően újra meghosszabbítják: ez egy félig legális kiskapu, eladásnál viszont ezt nem igazán lehet kikerülni – mondta el a Pont MA című hírműsorban Horváth Csaba ingatlanközvetítő.

Január elsejétől azonban 50 négyzetméternél nagyobb lakások eladásánál vagy tartós – azaz egy évnél hosszabb – bérbeadásakor kötelező az energetikai tanúsítvány kiállítása. Ez a rendelet kiterjed az 1000 nm-nél nagyobb állami tulajdonú épületekre és minden új építésű ingatlanra is. A számítást csak vizsgával rendelkező mérnök készítheti el.