Ki lesz a gazdája a Balokány-sétánynak?

Olvasóink jelezték, hogy ellepi a gaz a Balokányliget új sétánya és a Zsolnay Vilmos út közötti bokrosított területet. Megpróbáltuk kideríteni kihez tartozik a valóban igen vegyes képet mutató terület gondozása.

hirdetés

Kisebb réti életközösség bontakozott ki az említett, bokrokkal is beültetett rézsün. Több helyen az EKF keretében kialakított sétány mellé beültetett növényeket alig látni a gaztól, amelyek között parlagfű is található.

A kulturális főváros program beruházásait bonyolító Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. igazgatóhelyettese, Egry Dóra közölte, a terület műszaki átadása megtörtént, a sétányról hiányzó szemetesedények kihelyezésére július első felében sor kerül. A sétány kezelője szerinte a BIOKOM Kft.

A BIOKOM Kft. zöld és közterület-fenntartási részlegvezetője, Nagy Ervin úgy tájékoztatott, cégük nem városüzemeltetési feladata a park gondozása és szerintük a liget újbóli élettel való megtöltéséért dolgozó civil szervezethez, a Balokány Ligetért Egyesülethez tartozik ezen terület ápolása is, nemcsak a tó körüli rész. Erre megbízást és forrást is kaptak Pécs önkormányzatától.

Az egyesület egyébként szerződést kötött a várossal a liget rendbentartására, kezelésére, amelynek egyik példaértékű eleme, az, hogy önkormányzattal összefogásban 43 millió forintból újul meg az egykori Pepita-diszkó épületét. Terveik szerint közösségi házzá kívánják alakítani.

Pánovics Attila, a civil szervezet elnökének tudomása szerint, sétány és hozzá tartozó bokros rész gondozása nem az ő feladatuk, mivel az korábban az EKF-es munkálatok miatt a városfejlesztéshez tartozott. Ugyanakkor, a város kéri, ők szívesen rendbe teszik a kérdéses területet.