Ki vannak akadva a paksi titkosítás miatt

Írásbeli kérdést intéz az Európai Bizottsághoz Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, európai parlamenti (EP-) képviselő a paksi bővítéshez kötődő információk titkosítása miatt – közölte csütörtökön a párt.

hirdetés

A DK úgy véli, “nyilvánvaló jogsértés”, hogy az Országgyűlés által elfogadott jogszabály értelmében 30 évig nem lehet megismerni a paksi atomerőmű bővítésének műszaki és üzleti adatait. A párt egy 2003-as, a környezeti információkhoz való nyilvános hozzáférésről szóló uniós irányelvre hivatkozik, amelyet Magyarországnak is át kellett ültetnie saját jogrendjébe.

Az uniós jogszabály szerint ugyanis a tagállamok megtagadhatják ugyan környezeti információk kiadását, de ezt szűken kell értelmezni, és minden egyes esetben külön mérlegelni kell az információ kiadásához, illetve titokban tartásához fűződő érdekeket. A DK úgy látja, hogy a Magyarországon elfogadott jogszabály sem a mérlegelés lehetőségét nem biztosítja, sem jogorvoslatra nem ad lehetőséget.

Hogy mi számít olyan környezeti információnak, amelyre az uniós jog vonatkozik, azt Magyarország 2005-ben egy kormányrendeletben ültette át saját belső jogrendszerébe. Ennek értelmében ilyen adatnak számít minden olyan információ, amely a környezetre, környezeti elemek állapotára, az ezekre hatással lévő környezetterhelésre, a környezettel összefüggő intézkedésekre, ezek költséghatékonysági és egyéb gazdasági elemzéseire, feltevésekre, a környezetvédelmi jogszabályok végrehajtásáról szóló jelentésekre és az emberi egészségre vagy biztonságra hatással lévő környezeti tényezőkre, intézkedésekre vonatkozik.

Az uniós energiaügyi miniszterek brüsszeli tanácskozásán részt vevő Aradszki András energiaügyi államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a bővítés üzleti és műszaki adatai közül csak azokat titkosította az Országgyűlés, amelyek nemzetbiztonsági okokból vagy a szellemi tulajdon védelme miatt szükséges volt. A politikus felidézte, hogy szerte a világon 69 atomerőmű épül, és ezek között egyetlen olyan sincs, amelynél minden információ teljesen nyilvános volna. Aradszki kijelentette, hogy a kormány teljes mértékben a nemzetközi normák és az adatvédelmi törvény előírásai szerint járt el.

Az MTI kérdésére Aradszki András azt is elmondta, hogy a héten elfogadott törvény szerint a titkosítás környezeti információhoz való hozzáférési jogot nem érint.