Kiállítás baranyai örökségekről

busó1

hirdetés

A pécsi székhelyű Határokon Túli Magyarságért Alapítvány Tárházról tárházra – Baranyai örökségek a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében című vándorkiállítását nyitja meg csütörtökön.

A kiállítás a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtése, kutatása, népszerűsítése, megismertetése, megőrzése és gondozása céljából, a vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság elnökeként meghirdetett pályázat támogatásával jött létre.

Célja a Magyar Értéktárban, a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott és Baranyában található nemzeti értékeink kiemelkedő voltát mélyítő ismeretek hazai, külhoni és nemzetközi rendezvényeken történő megjelentetése és népszerűsítése.

A Magyar Értéktárban, a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott, ugyanakkor a Szellemi kulturális örökségek Nemzeti jegyzékében is szereplő, Baranyában található (illetve Baranyát is érintő) nemzeti értékeink: busójárás Mohácson. Maszkos farsangvégi télűző szokás; Népművészet Mestere díj kitüntetettjeinek tudása és tevékenysége (baranyai mesterek); Emmausz Bólyban – Húsvéthétfői népszokás; hagyományos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán; a táncház módszer, mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje.

A kiállításmegnyitó időpontja: 2013. január 23. csütörtök 10.30 óra
Helyszín: a PTE FEEK Aula felőli folyosó
A kiállítást megnyitja és a vendégeket köszönti: dr. Őri László, a Pécsi Értéktár Bizottság elnöke; a kiállítás céját ismerteti: dr. Minorics Tünde, egyetemi adjunktus, PTE FEEK.