Kiállítják a Seuso-kincseket

A kormány célja, hogy minden egyes megyei hatókörű múzeumban legyenek olyan kiállítások, amelyekért érdemes ellátogatni oda az ország minden részéből – hangsúlyozta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Seuso-kincsek székesfehérvári kiállításáról rendezett keddi sajtótájékoztatón.

hirdetés

L. Simon László elmondta, hogy a Seuso-kincsek székesfehérvári kiállítása egyben egy szimbolikus ügy betetőzése, hiszen múzeumi rendszer átalakításával az intézmények fenntartása visszakerült a településekhez, így a szellemi értelemben vett “decentralizációnak” meg kell jelennie a tárlatokban is.

A Seuso-kincsek Szabadbattyán mellett kerültek elő, vagyis a fellelési helyhez közeli megyei hatókörű múzeumban lesznek láthatók október 4-től – emlékeztetett az államtitkár, hozzátéve, hogy a község határában feltárt palota és az abban talált ezüstleletek is igazolják a kincs szabadbattyáni származását, ezért jogos igény volt a városvezetés részéről a székesfehérvári bemutatás.

L. Simon László kiemelte: a Seuso-kincsek nem maradnak örökre Székesfehérváron, viszont más vidéki múzeumban sem lesznek kiállítva, ezért egyedi lehetőség nyílik a tárlat megtekintésére. Közölte, hogy a kincsek január közepén visszakerülnek a Magyar Nemzeti Múzeumba, ahol további tudományos vizsgálatoknak vetik őket alá.

Az államtitkár szerint több székesfehérvári helyszín került szóba, de a Szent István Király Múzeum a legalkalmasabb a kincsek fogadására. Felajánlotta közbenjárását a jelenlévő Cser-Palkovics András polgármesternek, hogy a januárban záruló Seuso-tárlat után, a szintén akkor befejeződő Zsolnay-kiállítás a budai Várból Székesfehérvárra kerüljön.

L. Simon László megjegyezte: a megyeszékhely az elmúlt években visszakerült a kulturális élet központjai közé, „igazi kultúrváros lett” a megjelenés, a nézőszám és a szakmai szempontok alapján is. Hozzátette, hogy a most zajló Székesfehérvári Királyi Napokon túl pezseg a színházi élet, köztéri alkotásokkal gazdagodik a város: pénteken Kövér László, az Országgyűlés elnöke avatja fel Kornis Gyula egykori kultúrpolitikus szobrát, a püspöki palota előtt pedig Ybl Miklós egész alakos szobrának avatására is sor kerül idén.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester „történelmileg is fontos” kiállításnak nevezte a Seuso-kincsek tárlatát. Jelezte, hogy a kincsek fogadásának előkészületei megkezdődtek, nem lesz akadálya az október 4-i megnyitásnak. Hozzátette: a város mintegy 40 millió forintot költ a múzeumépület fejlesztésére.

A nemrégiben átadott múzeumi díszudvarról lesz megközelíthető a díszterem egy új bejáraton át. Minden műszaki és biztonságtechnikai előírásnak meg fog felelni a létesítmény, így a jövőben egyéb, nagy értékű kiállítások megrendezésére is alkalmassá teszik – mondta a polgármester.