Kibővült a homlokzat-felújítási program

Tovább szépülhetnek a belvárosi homlokzatok, miután a városfejlesztési és kommunális bizottság jóváhagyta az ennek pénzügyi oldaláról szóló döntést. A határokat is kitolták, s a megkötések szigorán is enyhítettek, így még nagyobb elánnal folytatódhat a program.

hirdetés

Mint ismert, másfél évvel ezelőtt hirdette meg az önkormányzat azt a lehetőséget, amellyel a magántulajdonban álló épületek gazdái városi forrást nyerhetnek, amennyiben garanciát vállalnak az ingatlanok homlokzatának felújítására. A kiírás szerint a városi támogatás mértéke nem lehetett több, mint a bekerülési összeg maximum fele, de esetenként legfeljebb másfél millió forint. Összesen félszáz homlokzat kaphatott így új arcot.

A városfejlesztési bizottság döntése nyomán jövőre is folytatódhat a program, s ehhez 15 millió forintot biztosít a város. Mint az a döntésről határozó testületi ülésen kiderült, a korábbi pályázati kiírás alapvetően megfelelő volt, az alapján jól működött a pályázati rendszer, ám apróbb változtatásokra szükség volt.

A pályázattal érintett terület kiegészült a Rákóczi út, a Felsőmalom utca, a Király utca, a Búza tér és az Egyetem utca Búza tér és Rákóczi út közötti szakasza által határolt területtel. Emellett a Zsolnay Vilmos út északi oldala a 48-as tér és a Zsolnay Gyár közötti szakasza is érintett lesz a pályázatban, itt ugyanis olyan házak is állnak, melyeket nemsokára helyi védelem alá vonnak.

Ezentúl az önrész igazolására a banki igazolás helyett a társasházi közgyűlés olyan értelmű határozata is elfogadható, amelyben vállalják a tulajdoni hányad arányában történő befizetést. Nyertes pályázat esetén azonban a szerződéskötés feltétele lesz a banki igazolás bemutatása az önrész meglétéről.

A tulajdonosok helyi adótartozásáról szóló igazolás helyett a kiírás mellékletét képező kitöltött nyilatkozat is elfogadható. Ez a pályázók számára egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb lehetőség, mivel az igazolást pénzért tudják beszerezni az adóirodától.

A szerződéskötéstől számított hat hónap állt eddig a nyertes pályázók rendelkezésére a vállalt felújítási munkák elvégzésére. Ezután fél évnél nagyobb intervallum is meghatározható lenne az új kiírás szerint, az épület elhelyezkedése és a környezetében tervezett közterületi rendezvények ismeretében. Ez a változtatás azt a célt szolgálná, hogy a renoválás ne zavarja az egyes programokat.

A remények szerint a pályáztatás után, kora tavasszal születhet döntés a pénzek odaítéléséről, így a következő turistaszezonra újabb faszádok frissülhetnek fel a történelmi városmagban.