Kifejlesztették az ebola gyors tesztet

Ha valaki gyanús, jön a részletes vizsgálat. 2010 óta minden évben alkalmasságit is tartanak

Francia kutatók kifejlesztettek egy gyors diagnosztikai tesztet, amellyel az ebolavírus kevesebb mint 15 perc alatt kimutatható – jelentette be kedden a francia atomenergetikai és alternatív energiaügyi bizottság (CEA) – közölte az MTI.

hirdetés

A hatóság szerint a terhességi teszthez hasonló vizsgálatot “külön műszer nélkül a helyszínen lehet majd elvégezni egy csepp vér, plazma vagy vizelet segítségével”.
“Az eredményt kevesebb mint 15 perc alatt kimutatja minden olyan páciensnél, akinél jelentkeznek a betegség tünetei” – olvasható a közleményben. A CEA kutatócsoportja által kifejlesztett tesztet a lyoni Jean Mérieux gyógyszeripari intézet legmagasabb biztonsági szintű laboratóriuma hagyta jóvá a jelenleg Nyugat-Afrikában terjedő fertőzésből származó mintáján. A termék a gyorstesztek legfőbb európai gyártójának számító Vedalab francia cégnek köszönhetően hamarosan forgalomba kerülhet. A prototípussal már október végétől lehetséges lesz a klinikai tesztelés a gyakorlatban – hangsúlyozta a CEA.

Az ebolavírus jelenlegi diagnosztikai tesztelése több mint két órát vesz igénybe, és a levett mintából kizárólag laboratóriumi körülmények között lehetséges. A gyorsteszttel viszont lehetővé válik, hogy a fertőzött emberekhez a lehető leghamarabb diagnosztizálni lehessen a betegséget.
Gyorsteszteken jelenleg több országban is dolgoznak. Japán kutatók szeptemberben jelentették be, hogy olyan új módszert fejlesztettek ki az ebolavírus kimutatására, amellyel fél óra alatt kimutatható egy vérmintáról, hogy tartalmaz-e ebolavírust vagy sem. Amerikai kutatók pedig olyan teszten dolgoznak, amely 10 perc alatt tudja majd diagnosztizálni a vírust.