Kilencmilliárdot követelnek a pécsi cégen

Egy jól beágyazott nagyvállalkozó harca Kapolyi egykori magánnyomozójával – írja az Index.hu Matyi Dezső és a cégbirodalmához közel álló, egykor a szocialisták által megbízott nyomozó párharcáról, ami az Alexandra bukásához is vezethetett.

hirdetés

A lap szerint ugyanis Stotz Gyula adótanácsadó a korábban milliárdos vagyonra szert tevő könyvkereskedő Matyi Dezső egykori barátja volt, akit Matyi azért kérhetett fel, hogy pénzügyi tanácsokat adjon. Stotz szerint azonban nem fogadta meg a tanácsait a pécsi könyves, ami miatt elmérgesedett köztük a viszony, immár kölcsönösen vádolják egymást azzal, hogy a másik tehet az Alexandra bedőléséről.

Stotz Gyula egyébként kriminológus, adószakértő, revizor és a PTE ÁJK Büntetőjogi és Kriminológiai Kutatóintézetének tudományos segédmunkatársa. Őt azzal bízták meg még a 2000-es évek elején a szocialisták, hogy az úgynevezett levadászási ügyben Orbán Viktor ellen nyomozzon.

Egyébként a Matyi Dezső regnálása idején felfutott, ám felszámolás alatt álló Pécsi Direkt Kft.-től 9 milliárd forintot követel 102 hitelező, köztük könyvkiadók, önkormányzatok, bankok és az adóhatóság. Az Index.hu azt írja, hogy a felszámoló szerint a most kialakult pénzügyi válsághelyzet kísértetiesen hasonlít a 2014-es válsághoz: annak ügyében csődbűncselekmény, sikkasztás és csalás gyanúja miatt indított nyomozást a NAV, amely most is zajlik.