Kína segítene az oroszoknak

Kína készen áll arra, hogy a legutóbbi gazdasági nehézségek elleni küzdelemben segítséget nyújtson Oroszországnak – mondta Vang Ji kínai külügyminiszter.

hirdetés

Amennyiben orosz oldalról igény mutatkozik rá, hivatalos keretek között segítséget fogunk nyújtani – tette hozzá a külügyi tárca vezetője a hét végén a China Daily című angol nyelvű napilapban.

A kínai diplomácia vezetője mindenesetre úgy vélte, hogy Moszkva maga is képes megbirkózni a problémákkal.
Vang Ji nem beszélt a lehetséges kínai segítségnyújtás részleteiről.

Az orosz rubel értéke egy év alatt az amerikai dollárhoz képest mintegy negyvenöt százalékkal esett vissza. Ennek az egyik oka az olaj világpiaci árának folyamatos csökkenése, Oroszország számára az energiaexport jelenti ugyanis a legfontosabb bevételi forrást. Másik oka az, hogy nyugati országok a Kremlnek a kelet-ukrajnai válságban játszott szerepe miatt gazdasági kényszerintézkedéseket vezettek be Oroszország ellen.

Peking és Moszkva szoros gazdasági kapcsolatokat tart fenn. A két ország már korábban is biztosított egymásnak kölcsönös támogatást szükség esetén.

Kína következetesen kivonja magát az oroszbarát szakadároknak és az ukrán kormányerőknek több hónapja tartó konfliktusából, és többször is hangsúlyozta, hogy a felek kezdjenek tárgyalásokat a kelet-ukrajnai válság békés rendezéséről.