Kínában, a porcelán hazájában mutatkozott be a Zsolnay

Kínában, a Jingdezheni Nemzetközi Kerámia Vásáron mutatta be remekműveit a Zsolnay Porcelánmanufaktúra.

hirdetés

A világhírű kerámia főváros, Jingdezhen kerámia gyártása 1700 éves múltra tekint vissza. Kezdetben a porcelángyártás az uralkodó közvetlen felügyelete alatt állt, a gyártás titkát féltve őrizték. Klasszikus kék-fehér díszítésű dísztárgyaik és edényeik világhírűek. Azt mondják, hogy a jingdezheni porcelán olyan fehér, mint a hó, olyan vékony, mint a papír, úgy cseng, mint a csengő és olyan fényes, mint a tükör. A városban manapság is több mint 1000 kis porcelángyártó üzem működik hagyományos körülmények között. Termékeik a tradicionális forma és motívum világra épülnek, kialakításukban nagy jelentősége van a kínai jelképrendszernek.

A Kerámia Vásár felvonultatta a város és környékének hagyományos kínálatát, de helyet kaptak a kortárs tervező művészek, a high-tech kerámiát előállító cégek és a kerámiaipari gépgyártók is. A kiállításon nemcsak kínai, hanem külföldi kiállítók is bemutatkoztak, jelen voltak többek között a faenzai (Olaszország) és a delfti (Hollandia) porcelángyártás képviselői.

A külföldi kiállítók között szerepeltek a különleges Zsolnay porcelán és eosin dísztárgyak. A látogatók körében különösen a finoman dekorált, egyedi porcelán vázák arattak sikert. Néhány ígéretesnek mutatkozó kapcsolatfelvétel a jövőbeli kínai piaci sikerek alapját képezheti.