Nő a kínai robbanás áldozatainak száma

A legfrissebb adatok szerint 112-re nőtt a tiencsini katasztrofális robbanások ismert halálos áldozatainak száma, 95 embert nem találnak – közölték vasárnap a kínai város hatóságai egy sajtótájékoztatón, írja az MTI.

hirdetés

Az áldozatok közül eddig 24-et azonosítottak. A kórházakban 722 embert kezelnek, közülük 58-nak súlyos, vagy válságos az állapota. A hiányzó tűzoltók közül 13-an hivatásosak, 72-en voltak a tiencsini kikötőt üzemeltető Tianjin Port Group vállalatcsoport alkalmazásban.

Sajtójelentések szerint a vidéken toborzott, többnyire 20-as éveikben lévő fiatalok, akiket a vállalat szerződtetett, nem voltak gyakorlott és jól képzett tűzoltók. Kínában országos gyakorlat a helyi tüzekhez gyorsan riasztható céges tűzoltóegységek fenntartása. Szakmai felügyeletüket viszont nem a közbiztonsági tárcához tartozó városi tűzoltóság látja el.

Ezek a tűzoltók érkeztek elsőként a helyszínre. Családtagjaik kétségbeesetten követelik a hollétükre vonatkozó információkat, keresik a magyarázatot a történtekre, és szeretnék elérni a felelősök megbüntetését.

A helyszínen továbbra is nagy erőkkel folyik az oltás és a kutatás, vegyvédelmi alakulatok járják be a hatalmas robbanásokkal lerombolt, leégett ipari telep helyszíneit, miközben folyamatosan mérik a mérgező vegyszerek elégése után a levegőbe került gázok mennyiségét és a talaj szennyezettségét.

Hszi Csin-ping kínai elnök szombaton a helyi kormányzatoknak címzett írásos utasításában közölte, hogy jobb katasztrófa-elhárítási rendszert, a munkavédelmi előírások hatékonyabb betartását, és minden lehetséges biztonsági kockázat alapos felmérését várja el. Mint fogalmazott, az elszámoltatás rendszerét komolyan kell venni a gyakorlatban, hogy megelőzzék a hanyagságból elkövetett mulasztásokat.