Udvardy György az új pécsi püspök

XVI. Benedek pápa Udvardy György esztergom-budapesti segédpüspököt nevezte ki a Pécsi Egyházmegye vezetőjévé. A döntésről a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága  tájékoztatta az MTI-t.

hirdetés

Udvardy György kinevezésére azt követően került sor, hogy Mayer Mihály pécsi megyéspüspök idén januárban lemondott az egyházmegye lelkipásztori kormányzásáról. Távozása óta Veres András szombathelyi megyéspüspök Pécsen apostoli kormányzóként látta el a vezetői feladatokat.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának az MTI-hez szombaton eljuttatott közleménye szerint Udvardy György 1960-ban született, pappá 1985-ben szentelték. Érsekvadkerten, 1985-től káplánként, Csitáron 1988-tól 1990-ig plébánosként szolgált. Rómában 1990 és 1993 között folytatott tanulmányokat. 1993-2003 között hitoktatási felügyelő, 1997-2004 között a PPKE Hittudományi Kar Levelező Tagozatának tanára, 1998-tól 2004-ig a PPKE Hittudományi Karának docense volt. Ugyanezen időben a társadalmi-oktatási-kulturális szakterület püspöki helynökeként tevékenykedett.

Pápai káplán címet 1999-ben kapott, 2000-től az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára, 2003-2004-ben plébános volt Budapest-Erzsébetvárosban. Udvardy György 2003-tól az Esztergom-budapesti Főegyházmegye érseki általános helynöke és vagyonkezelője, 2004-től az Országos Hitoktatási Bizottság elnöki tisztségét látja el. Marazanae-i címzetes püspöki és esztergom-budapesti segédpüspöki kinevezését 2004 elején kapta meg, s még abban az évben püspökké szentelték.

A Pécsi Egyházmegye Mayer Mihály lemondását megelőzően tavaly októberben került a figyelem középpontjába. Az ügyészség nyomozást rendelt el, miután feljelentők bűncselekményekkel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel hozták összefüggésbe Mayer Mihályt, valamint Wolf Gyula volt egyházmegyei gazdasági igazgatót. Az ügyben csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz.

Veres András apostoli kormányzó egy, a hívekhez intézett idén februári körlevelében azt írta: “a sajtóban is tárgyalt esetek nem mindegyikében érte alaptalanul vád az egyházmegyét”. Mayer Mihály ugyanakkor egy március elején adott televíziós interjúban azt mondta: nem tud arról, hogy a püspökségnél gazdasági visszaélések és szexuális bűncselekmények történtek volna. Felhívta a figyelmet arra, hogy a feljelentésekben foglalt állításokat bizonyítani kell.

Hangoztatta, hogy megítélése szerint a média ebben a témában nem biztosította az ártatlanság vélelmét, az ügyben egy személy ellen irányuló médiaháború, “médialincselés” folyik.