Kinyírhatják az anyatejet a tápszerekkel

Tejhiány miatt hamarosan megszűnhetnek az anyatejgyűjtő állomások. Pécsen még sosem volt ilyen kevés leadott tejmennyiség, így lassan beérhet a lobbisták több évtizedes munkája, hogy az anyatejet tápszerre cseréljék.

hirdetés

Egzotikus utazások, nagy értékű műszaki cikkek, ingóságok – ilyen ajándékokkal sikerült elérni azt az elmúlt húsz évben, hogy minél többen támogassák a tápszeres táplálást.

A pécsi anyatejgyűjtőben mélyponton van a leadott tejmennyiség, a napi 3 literes átlag alá csökkent. Ez pedig annak tükrében még riasztóbb, hogy amíg húsz éve havi 400, szeptemberben már csak 84 litert adtak le az anyukák.

A leadással pedig akár negyedmilliót is lehetne keresni fél év alatt, hiszen napi 800 grammos maximum leadásával, a gyűjtőállomások által fizetett 1800 forintos literenkénti árral számolva 43 200 forintot is kereshet a kismama havonta.

– Nem tudjuk teljesíteni az igényeket, a leadott tejből fél-fél liter a szülészetre és a gyermekklinikára megy, a maradékot tudjuk olyan édesanyáknak adni, akik nem tudnak szoptatni – mondta lapunknak Eperjesiné Édelmann Ágnes,  a pécsi tejgyűjtő-állomás vezetője, aki szerint az anyatej-ellenesség a csúcspontján van.  Pécsen jelenleg 11 tejadó van, és kilenc olyan csecsemő, akik részesülnek a tejből.

– Háromszor ennyi kellene, napi 4 literből ki tudnánk elégíteni az igényeket – tette hozzá a vezető, aki attól tart, hogy ha nem történik változás, megszüntethetik a gyűjtőpontot.

A pécsi szülészeti klinikán már csak a koraszülött, inkubátoros csecsemőknek jut a tejből, az egészséges babák torkán 10 gramm tápszert próbálnák leönteni.

– Borzasztó látvány, ahogy a nővérek próbálják a babákba tömködni a tápszeres cumisüveget. Utána szinte mindegyik bukja ki magából – mesélte lapunknak ez egyik napokban szült anyuka.  – Ha lenne elég anyatej, más lenne a helyzet, de hiába kérünk, évek óta egyre kevesebb van – mondta az egyik csecsemős nővér.

A hivatalos utat sokan megkerülik, interneten árulják és keresik a tejet, ami kockázatos lehet. Több ilyen hirdetést is találtunk különböző babafórumokon: az egyik hirdető például azt írja, hogy „anyatej eladó Pécsett. Fagyasztva is van, de frissen is vihető (napi 500 ml). Egészséges életmódra odafigyelő, 28 éves anyuka vagyok. Ár megegyezés szerint”.

Az otthon eltett, elraktározott, majd pedig továbbadott anyatejjel azonban súlyos fertőzést is kockáztathatnak, hiszen nem tudni, hogy mennyire steril körülmények között fejték le, milyen pasztörizálási folyamattal fertőtlenítették, milyen módon fagyasztották, s mennyire tiszta edényben tárolták.

  • Kata Nagy

    Miért? Az anyatejgyűjtő állomásra leadott tejet a kismamák helyben fejik? Nem hinném… Úgyhogy a felsorolt higiénés aggályok ott is fennállhatnak ezzel az erővel…