Király Gábor bejelentette visszavonulását

Befejezi a profi labdarúgást Király Gábor, az NB I.-ből búcsúzó Haladás kapusa – adta hírül saját honlapján a 108-szoros magyar válogatott futballista.

„Köszönöm a labdarúgásnak, hogy mindenre megtanított és általa jobb ember lehettem. Mindennap becsülettel készültem, mindig a maximumra törekedtem és alázatosan alkalmazkodtam minden feladathoz. Köszönöm a családnak és a barátoknak, hogy mindig mellettem álltak és támogattak! Nélkülük nem sikerült volna ez a csodálatos utazás, amely 26 évig tartott” – írja honlapján Király Gábor.

Még egy videót is posztolt a Facebookon, ahogy szögre akasztja védjegyévé vált szürke mackónadrágját: 

Király Gábor 1993 novemberében írta alá első profi szerződését a Haladásnál, amelynél akkor négy évet töltött. 1997-ben állt légiósnak, a német élvonalbeli Hertha BSC-hez szerződött: a berlini csapat kapuját 252 mérkőzésen védte. Hét évvel később Angliába igazolt, a Crystal Palace kapusa lett, a West Hamnek és az Aston Villának is kölcsönadták. 2007 és 2009 között az angol másodosztályú Burnely kapusa volt, majd újra Németországba szerződött. 2009 és 2014 között az 1860 Münchent erősítette, ahonnan ismét Londonba, a Fulhamhez vezetett az útja. Egy idényt követően, 2015-ben hazatért, természetesen a Haladáshoz. A szombathelyiek kapuját 96-szor védte, a 2018–2019-es idényben a Haladás búcsúzott az élvonaltól.

A válogatottban rekordot jelentő 108 alkalommal lépett pályára, oszlopos tagja volt a 2016-os Európa-bajnokságon szereplő együttesnek – sőt, a kontinenstorna legszebb védéséért járó díjat is bezsebelte. Háromszor választották meg az év magyar labdarúgójának, 1998-ban a Bundesliga legjobb kapusa lett, a Premier League-ben 2005-ben második lett ugyanezen a szavazáson.