Kisebbségek: maradtak a pénzek

Bár a városházán az utóbbi időszakban minden területen spórolnak, a kisebbségeknek juttatott forrásból nem engedett a polgármester. A Pécsen saját önkormányzattal rendelkező tíz kisebbség idén közel 17 millió forintot fordíthat oktatási pályázatokra, kulturális programokra.
Mint azt lapunknak Erb József, a Nemzetiségi Tanács elnöke elmondta, ő is és a kisebbségek vezetői is jól tudják, milyen komoly kihívásokkal kellett megküzdeni a városházán a költségvetés összeállítása során. Éppen ezért nevezte örömtelinek azt, hogy idén egyetlen forinttal sem jut kevesebb forrás a kisebbségeknek, nemzetiségeknek, mint tavaly.

hirdetés

Hangsúlyozta: a nehéz financiális helyzetben lévő önkormányzatot tekintve példás a kisebbségben élőkhöz való hozzáállás. Mint mondta, a tíz pécsi nemzetiség és kisebbség így is, csakúgy, mint az elmúlt években, szigorú elszámolással tartozik az önkormányzatnak.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor probléma nem szokott lenni. Általában olyan hiánypótló kulturális eseményeket tartanak meg a forrásokból, s olyan oktatási, a hagyományok őrzését segítő programokat indítanak, amelyek nélkül szegényebb lenne Pécs.

Idén a cigány, a horvát és a német önkormányzat gazdálkodhat a legtöbb pénzből, mintegy 2,6 millió forintból; őket követi a bolgár, a görög, a lengyel és a szerb 1,6 millió forinttal, de az ukrán, ruszin és örmény önkormányzatnak is jut több mint 800 ezer forint.