Kisorsolták a közönségzsűri tagjait

Unikális helyszínnel bővülve, biztos pénzügyi háttérrel vágnak neki a XII. Pécsi Országos Színházi Találkozónak – jelentették be az esemény pécsi sajtótájékoztatóján. Kisorsolták a fesztivál közönségzsűrijének tagjait.

hirdetés

Stenczer Béla, a POSZT ügyvezető igazgatója elmondta: a tulajdonosi szerkezetváltozással gazdagodott a program, hiszen a Magyar Színházi Társaság mellett a Magyar Teátrumi Társaság is birtokosa lett a fesztiválnak, új ötleteket is hozva a programsorba.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere szerint az 1895-ben felhúzott Pécsi Nemzeti Színház igazi otthona volt eddig is a POSZT-nak, s ez így lesz idén is, de új helyszínekkel is bővült. A találkozó léte azt is bizonyítja, hogy a kulturális ipar megteremtésének gondolata egyfajta siker. Hangsúlyozta: a találkozóra a város 75 millió forintot biztosít, s ugyanennyit ad a kormányzat is.

Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezető igazgatója szerint az idei programban rendkívül értékes produkciók vannak, a fővárosi színházak mellett a vidéki teátrumok is hasonló számban jelennek majd meg.

A mustra zsűrijébe három-három tagot delegál a két színházi társaság, valamint egy külföldi ítész is dolgozik majd.

A sajtótájékoztatón sorsolták ki a közönségzsűri tagjait: a szerencsések között van dr. Szolcsányi Jánosné Judit (Pécs), Nyíriné Kőhalmi Klára (Pécs) és Bruder Erzsébet (Boda).

A Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ is helyszíne lesz a programoknak, a Jókai téren szintén várják majd a látogatókat, a Kossuth téren pedig könyves programok lesznek. A Zsolnay Negyedben az E78-as épületet, a Bóbita Bábszínházat és a Janus Egyetemi Színházat is megtöltik majd a rendezvény eseményeivel. Egyelőre a Sétatér mint fesztiválhelyszín kérdéses.

Elhangzott az is, hogy a Kodály Központban lép fel 18 év után újra az East együttes, de itt szerepel majd a L’art pour L’art társulat, valamint Varnus Xavér is különleges koncerttel. A Thália Színház Születtem Magyarországon című Cseh Tamás-Bereményi Géza estje szintén a koncertközpontban lesz.

A versenyprogram elkészült, tizennégy előadással – köztük határon túlival is -, az off-programok azonban még alakulóban vannak, májusra válik véglegessé a rendezvénysor.

Szerepet szánnak a Független Előadóművészeti Szövetség eseményeinek a Zsolnay Negyed pirogránit udvarában, a közszolgálati média is beszámol a mustráról. Az esemény díszvendége, arca Cserhalmi György lesz, közreműködőként több programban is számítanak rá. A poszt.hu-n húsvét után teszik közzé a pontos rendezvénysort.