“Kitörési pont” – felnőttképzés a kulturális léptékváltásért

Uniós forrásból valósul meg a Pécsi Kulturális Központ projektje – közlemény:

hirdetés

“Kitörési pont címmel indít felnőttképzési programot a Pécsi Kulturális Központ, melynek célja, hogy szakképzett munkaerő biztosításával segítse az Európa Kulturális Fővárosa programmal párhuzamosan kibontakozó kulturális léptékváltást. A rendezvények és az idegenforgalom bővülő humán erőforrás-igényre építve többféle képzés várja a jelentkezőket.

A huszonnégy millió forintnyi uniós támogatásból megvalósuló projekt 2010 őszén veszi kezdetét, s másfél esztendő alatt, 2012 tavaszáig öt területen biztosítja olyan szakemberek képzését, akik a későbbiekben a szállodaiparban és a rendezvényi struktúrában hasznosíthatják megszerzett tudásukat.

A Pécs2010 EKF-program hosszútávú céljaként fogalmazódott meg, hogy Pécs a térség, a határokon átnyúló eurorégió egyik nemzetközi kulturális központjává váljon. Ehhez járul hozzá a képzés közönségszolgálati munkatársak, konferenciaszervezők, történelmi játszóházvezetők, szállodai szobaasszonyok, valamint szállodai portások és recepciósok képzésével. A programhoz mindemellett egyéb felnőttképzési szolgáltatások is kapcsolódnak, úgy mint előzetes tudásszintfelmérés, pályaorientációs tanácsadás, illetve álláskeresési technikák oktatása.

A képzők felkészítésében a PTE Felnőttképzési Kara működik együtt a projektgazda Pécsi Kulturális Központtal, a szállodaipari szakemberek képzésében pedig a Pécsi Regionális Képző Központ működik közre.

A projekt lebonyolítása során fontos tényezőként jelenik meg a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetűek elhelyezkedésének segítése, akik között elsősorban az érettségizett, de a felsőoktatásba nem jelentkező képesítés nélküli fiatalokra, valamint a diplomával rendelkező regisztrált álláskeresőkre koncentrál a program.

Emellett másodlagos célcsoportot jelentenek a GYED-ről munkába visszatérő nők, valamint a középfokú végzettséget szerzett romák. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében zajló képzés biztosíthatja az ő számukra a Pécs2010 programmal kapcsolatos kulturális és infrastrukturális fejlesztések munkaerő-piaci kiaknázását.

További információ:
Vizin Antal – projektmenedzser, 72/510-655, vizin.antal@pecsikult.hu
Váczi Noémi – projektasszisztens, 72/312-834, vaczi.noemi@pecsikult.hu
www.pecsikult.hu/felnottkepzes