Kiürül egy horvát migránstábor

Kiürült a migránsáradat által leginkább sújtott kelet-horvátországi térségben lévő opatovaci sátortábor, mindössze néhány százan tartózkodnak ott – jelentette a horvát sajtó csütörtökön.

hirdetés

A legfrissebb adatok szerint szeptember 16. óta csaknem 91 ezer migráns lépte át a szerb-horvát határt, csütörtökre virradóra mindössze ezren. A bevett gyakorlat szerint a legrövidebb időn belül a magyar határra szállítják őket a horvát hatóságok.

A Vecernji List című horvát napilap becslései szerint eddig a menekültválság kezelése 21,5 millió kunába (mintegy egymilliárd forintba) került Horvátországnak.

A vonatok és autóbuszok bérlése 5 millió kunába (214 millió forint), a rendőrségi túlórák és egyéb ezzel kapcsolatos költségek további 5 millió kunába, a sátorok, élelem és egyéb dologi kiadás 8,7 millió kunába (327 millió forint), míg az orvosi ellátás újabb 2 millió kunába (85 millió forint) került az államnak – írta a lap.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter szerdán a sajtónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az emberélet többet ér, mint a pénz.

A miniszter kijelentette, még a válság kezdetén kérte az Európai Uniót, hogy a különböző, erre a célra fenntartott alapokból kapjon támogatást Horvátország a menekültválság kezelésének kiadásaira, ami a miniszter szerint az országnak jogosan jár.

“Várhatóan ez hamarosan megoldódik. Akkor húzunk egy vonalat, és meglátjuk, mi mennyibe került” – fogalmazott Ostojic.