Kiút a rekord munkanélküliségből

Bár most még rekordszinten áll a pécsi munkanélküliségi mutató, az idénymunkák és a közfoglalkoztatás beindulását követően, illetve a külföldi szereplők termelésének felfuttatása után tíz százalék alatt lehet a ráta az év második felére. Közben az Elcoteq telephelye iránt is megindult az érdeklődés – tudta meg lapunk.
Janovics László, a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetője lapunknak azt mondta, a kiugróan magas számokat az Elcoteq csődje okozta, amely az elmúlt évben 1500 alkalmazottjától vált meg. A munka nélkül maradt emberek többsége az év elején regisztrálta magát álláskeresőként, így lett a pécsi ráta 11,8 százalékos.

hirdetés

A kilátásokról szólva a szakember elmondta: jellemző tendencia, hogy a szezonális munkák ingadozása miatt a december, január és február hónapokban a szokásos évi átlagnál magasabb a ráta, amire az Elcoteq leállása csak ráerősített. A továbbiakban azonban remény van a szám pozitív alakulására.

Janovics László szerint biztató, hogy megjelentek a városban azok a mikroelektronikai multinacionális cégek, amelyek a finn társaságtól elbocsátott emberek foglalkoztatását folytatják. Ha egyelőre nem is ezres nagyságrendben, de százaknak már tudtak adni munkát – utalt az elektrotechnikai cégek, a kínai Huawei és a szingapúri Flextronics közös, illetve az amerikai Jabil pécsi jelenlétére.

Elmondta: az említett cégek szerinte olyan termelésfelfutással számolnak, amely további több száz állás betöltését teheti lehetővé még ebben az évben. További javulást vár Janovics László az idénymunkák szezonjának márciusi indulásától, amely az építőiparban és a mezőgazdaságban dolgozók számára teremthet lehetőséget, valamint a Start-munka és a közfoglalkoztatási programok is beindulnak ezzel egy időben.

Janovics László prognózisa szerint a fenti tényezők jelentősen csökkenthetik a regisztrált álláskeresők számát, a közeljövőben 10 százalék alá szorítva a munkanélküliségi rátát. Állást kereső olvasóink is megkeresték szerkesztőségünket, annak módját tudakolva, hogy miként lehet jelentkezni a nemrég Pécsre települt vállalatoknál.

Számukra Janovics László azt javasolja, hogy ezt lehetőleg a munkaügyi központon keresztül tegyék meg.

Kirendeltségükön részletesen megtalálhatóak, hogy a szóban forgó vállalatok pontosan milyen munkakörbe várnak dolgozókat, és hogy milyen tapasztalat szükséges a posztok betöltéséhez.

Elképzelhető azonban, hogy egy újabb külföldi vállalat is belép az újonnan érkezett Pécsre befektetők körébe.

Értesüléseink szerint egy francia nagyvállalat is érdeklődik az Elcoteq telephelyei iránt, s úgy tudjuk, már ajánlatot is tettek ezekre.

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere megkeresésünkre elmondta: több érdeklődő cég is van, köztük egy francia is, amellyel folynak az egyeztetések. További részleteket azonban nem tudott közölni, mivel a tárgyalások még a legelején tartanak.