Kivárnak a láncok – a Corso leállt

A belvárosi négycsillagos szálloda épülete úgy tűnik, hogy még évekig torzó marad: a hotel mellé tervezett üvegfalú irodaház felhúzására ugyanis a közlejövőben aligha kerül sor. Az újabb áruházak építése szintén stagnál.
A Corso épületegyüttesnek otthont adó Búza teret évekkel ezelőtt értékesítette a Toller László polgármester vezette önkormányzat. A területen 2008-ban el is kezdődtek az építési munkálatok, s a tervek szerint egy 8.800 négyzetméteres, háromszintes üzletházat alakítottak volna ki, amelybe kereskedelmi egységek mellett vendéglátóhelyeket is szántak. Az építkezés a gazdasági válság miatt megtorpant, az uniós forrásokból is felhúzott szálloda megnyitotta kapuit, a ház alatti mélygarázsok is elkészültek, ám nem történt továbblépés azóta sem.

hirdetés

A Corso Invest Group bérbeadással foglalkozó vezetője, Török Csaba sem tudott biztatót mondani a jövőt illetően. Mint mondta, a korábbi években vagy az irodákat, vagy a kereskedelmi célú bérleményeket nem sikerült maradéktalanul értékesíteni, ami szükséges feltétele lett volna a fejlesztés megindításának. Ismételten azon dolgoznak, hogy sikerüljön megfelelő számú bérlőt találniuk, ugyanakkor mindössze 50 százalékos esélyt adott a beruházás 2012-es folytatásának.

Más fronton is inkább stagnálás érzékelhető: bár tavaly nyitotta meg kapuit a kertvárosi Tesco az 58-as út mentén, de az ettől nem túl messze található Déli Ipari Parkban megvásárolt telkén egyelőre nem kezdte meg az építkezést az Auchan.

Ennek magyarázata lehet az, hogy a multinacionális vállalatok immáron elsősorban azon kelet-európai országokban terjeszkednek, amelyekben jelenlétük eddig kisebb volt, így Lengyelország, Szlovákia, vagy éppen Románia lett az elsődleges célpontjuk.

A Budai vámnál Aldi épülhet, s a Tüzér utcában húznák fel a párját, egyelőre azonban stagnálnak ezek a beruházások. Az Alsómalom utcai üresen álló sarki telek már évek óta a Lidl tulajdonában van, itt azonban nehezíti az építkezést, hogy ezen a részen az építési szabályzat megkötései miatt nem lehet a szokásos diszkontházzal operálni, hanem kétemeletes, a városképbe is illő ingatlant lesznek kénytelenek kialakítani.