Kodály Központ: az LMP is egyetért

Kiemelt figyelemre van szüksége Magyarországon a kulturális szférának, ezért a jelenlegi rendszerrel ellentétben külön minisztériumot kellene létrehozni a szféra irányítására az LMP szerint. A párt egyetért a kormány azon elképzelésével, hogy a Kodály Központ finanszírozásában részt vesz az állam – derült ki a szervezet csütörtöki pécsi sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Mint azt Karácsony Gergely országgyűlési képviselő, a Kulturális és Sajtóbizottság alelnöke (képünkön) pécsi látogatásán a sajtó képviselőinek elmondta, a Lehet Más a Politika frakciója szeretné elérni, hogy a kulturális szférát nagyobb hangsúllyal kezelje a kormány. Éppen ezért azt kezdeményezi a párt, hogy a mostani rendszerrel ellentétben mindez az irányítás területén is megmutatkozzon.

Az országgyűlési képviselő azt mondta, ma – azzal, hogy a kulturális ágazat felügyeletét egy csúcsminisztérium látja el – nem jut elég figyelem a területre. Az LMP szerint a jövőben nem a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma alatt, hanem önálló tárca keretein belül lenne érdemes irányítani a kulturális szférát.

„Úgy tűnik, hogy a kulturális ágazat lobbiereje nem elegendő, ezért azt javasoljuk, hogy a kormánynak vissza kellene adnia a terület rangját. A modell korábban jobban működött azzal, hogy oktatási és kulturális minisztérium szolgálta a rendszert” – így a képviselő.

Karácsony Gergely elmondta azt is, hogy az LMP támogatja a kormány azon törekvését, amely a pécsi hangversenyterem részbeni állami fenntartás alá helyezésével kapcsolatos. Mint mondta, helyes, hogy Budapesten kívül is létrejöttek, létrejöhetnek regionális szerepet betöltő kulturális intézmények.