Kodály Központ: száz program a naptárban…

A Kodály Központot működtető Zsolnay Örökségkezelő Kft. (ZSÖK) 2011-es naptárában már közel száz eseménynek van helye, s több tízmillió forint bevételt várnak a konferenciákból és a különböző programokból a kft. vezetői. A fővárosi, a pécsi létesítményhez hasonló profilú Művészetek Palotája nem konkurenciája, hanem partnere lehet a baranyai intézménynek.

A Pécsi Tudományegyetem közreműködésével várhatóan jövő év szeptemberében adhat otthont a ház egy ezerfős orvoskonferenciának, s erről már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a szervezőkkel – mondta Ruzsa Csaba, a ZSÖK Kft. ügyvezetője. Szerinte ez a konferencia lehet az első az ezerfős tanácskozások sorában, amelyre már sikerült szerződést kötni.

A központ programsorolója fokozatosan telik meg „külsős” eseményekkel, koncertekkel, kisebb tanácskozásokkal, az első konferencia január elején lesz. Előzetesen már száz programot jegyeztek fel a naptárba, az első konferencia pedig január ötödikén lesz, április ígérkezik sűrűbbnek. Az eddigiek szerint nagyságrendileg 50-70 millió forint bevételt hozhatnak a már ismert programok. A számítások szerint a házban közel kétszáz eseményt lehet egy esztendőben megrendezni, ennyit bír el a központ infrastruktúrája – emelte ki Ruzsa Csaba.

Az ügyvezető szerint ugyanakkor még az igazi promóció előtt állnak, hiszen a nyitás után tudják majd megismertetni a programszervezőkkel az épületet, s például a Magyar Turizmus Zrt. csoportja is január elején érkezik majd a városba.
A nagytermet – hozzávetőleg – egymillió forintért „ajánlják ki”, de általában egyedi megállapodásokat kötnek a bérlőkkel, hiszen az adott esemény hosszúsága, a kapcsolódó szolgáltatások mennyisége mind-mind befolyásolja a bérleti díjat.

A hasonló profilú Művészetek Palotájával is felvették már a kapcsolatot, s partneri viszonyt kívánnak kialakítani a fővárosi intézménnyel: így akár a Budapesten megrendezendő koncertek pécsi bemutatására is sor kerülhet, s fordítva.

Hozzátette: nem egymás konkurenciái, hanem egymás partnerei lehetnek, hiszen egy-egy ilyen létesítmény a nyolcvan-száz kilométeres körben élőket tudja elsősorban elérni. Ruzsa azt mondja, hogy a karbantartási, a működtetési és a bérre fordítandó költségeket a bevételekből fedezhetik, de ehhez mindenképpen szükség van az állami szerepvállalásra is.

Hirdetés

Comments are closed.