Költözik a sürgősségi, de nem a baleseti

Befejeződött a kivitelezés, így szeptember utolsó hétvégéjén beköltözhet a 400 ágyas klinika területén kialakított új helyére a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztálya (SBO). Hétfőtől, szeptember 29-től, reggel nyolc órától már ide kell mennünk, ha sürgős problémánk van, kivéve, ha például balesetet szenvedünk.

hirdetés

Hétfőtől a balesetet szenvedetteknek még – jövő nyárig – továbbra is az Akác utcában kell jelentkezniük, de az általános sürgősségi ellátás, beleértve a belgyógyászati, a neurológiai, fül-orr-gégészeti, urológiai és bőrgyógyászati eseteket is, költöznek.

Az új épület legnagyobb előnye, írják, hogy kimondottan a sürgősségi ellátás igényeinek megfelelően alakították ki. Mindehhez korszerűsített eszközpark és modern diagnosztikai berendezések is társulnak. A korábbinál hamarabb kaphatnak ellátást a súlyos betegek. Ez a gyorsaság például a stroke-os eseteknél létfontosságú is lehet. A betegellátás korábban megszokott rendje viszont nem fog változni. Nem kell beutaló, nem lehet időpontot foglalni, és más osztályokkal ellentétben a betegek sem érkezési sorrendben kapnak ellátást.

– A pécsi sürgősségi osztály már évek óta a nemzetközileg elfogadott triage-rendszert használja. Ennek lényege, hogy a betegeket először a tüneteik súlyosságának függvényében osztályozzuk: az életveszélyes állapotban lévők kezelését azonnal, a súlyosakét pedig negyed órán belül megkezdjük, a kevésbé súlyos állapotú és stabil pácienseknek viszont várakozniuk kell. Ezért különösen fontos, hogy a betegek csak indokolt esetben jöjjenek az SBO-ra, alaphelyzetben a háziorvosukat vagy a háziorvosi ügyeletet keressék fel, ahol hamarabb sorra is kerülhetnek – adott hasznos tanácsot Verzár Zsófia, a PTE Sürgősségi Orvostani Tanszékének vezetője.