Komló-Godisa: hamarosan újra jár a vonat

Hat, korábban bezárt szárnyvonalon indulhat újra a vasúti közlekedés december 12-től – jelentette be Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára kedden.

hirdetés

Elmondta, hogy a nyáron elkezdett szárnyvonal újranyitások folytatódnak, ezért a Fehérgyarmat-Zajta, Alsókocsord-Csenger, Abaújszántó-Hidasnémeti, Komló-Godisa, Börgönd-Sárbogárd és az Almásfüzítő-Esztergom vonalakon, összesen 165 kilóméteren indulhat újra a vasúti forgalom.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormányzat olyan – korábban bezárt – vonalakon rendeli meg a személyszállítás újraindítását, amelyek műszakilag alkalmasak a közlekedésre; az újranyitás nem igényel újabb beruházást.

A tárca tájékoztatása szerint a döntéssel 43 település mintegy 135 ezer lakosának közlekedési lehetőségei bővülnek. A változás közvetlenül érint 56 állomást vagy megállóhelyet. A vonalakon a forgalomszüneteltetést megelőzővel legalább egyenértékű, a kapcsolódó fővonalakéhoz illeszkedő menetrendekkel közlekednek majd a vonatok.

Az Abaújszántó – Hidasnémeti vonalon a tavaszi-nyári árvíz és rendkívüli esőzések okozta károk gyors helyreállításának köszönhetően indulhat újra az év végétől a személyszállítás. Egy másik észak-magyarországi szakasz, a Szilvásvárad – Putnok újranyitását továbbra is tervezi a tárca. E viszonylaton azonban a biztonságos vonatközlekedés feltételei decemberig nem teremthetők meg maradéktalanul, a szélsőséges időjárási viszonyok miatt sérült pálya további beavatkozást igényel.