Komlón lesz a börtön

Bár Pécs is pályázott, mégsem a megyeszékhelyen, hanem a szomszédos Komlón, várhatóan a körtvélyesi városrészben épül új börtön. 

hirdetés

A belügyi tárca szerdán hozta nyilvánosságra az idén januárban kiírt börtönpályázat eredményeit: e szerint öt város pályázott sikerrel az építésre: következő években Kunmadarason egy ezerfős, míg Ózdon, Kemecsén, Csengeren és Komlón egy-egy ötszáz fő elhelyezésére szolgáló börtön épülhet.

Az építkezéseket várhatóan 2017-től 2019-ig végzik el ütemezetten. Az önkormányzatokat már értesítették.

A kormányzati közlemény szerint a  Belügyminisztérium, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és az érintett önkormányzatok szorosan együttműködve, folyamatos egyeztetés mellett kezdik meg a beruházások előkészítését.

A kidolgozott egységes értékelési szempontrendszer a következőkön alapult: a terület fekvése, mérete, beépíthetősége, területi besorolása, közművekkel való ellátottsága.

Az általános építési szempontokon túl speciális feltételek is szerepet játszottak a pályázatok elbírálásában: lakott területtől való távolság, a terület gyors megközelítését lehetővé tevő autópálya vagy főút közeli fekvése, a személyi állomány és családtagjaik elhelyezésének biztosíthatósága.

Szintén fontos volt a térség közösségi közlekedésének fejlettsége, lehetőség a fogvatartottak több mint felének intézeten kívüli vagy a börtönbe betelepülő munkáltatására.

A 2010-ben megkezdett férőhely-bővítési program során eddig átadott 1600 új férőhely létesítésével több mint tíz százalékkal csökkentette a börtönök zsúfoltságát a kormány.