Figyelik a medvehagyma-tolvajokat

 Nehezebb medvehagymát szedni a hétvégétől a Mecsekben, mert beindul a “medvehagyma-kommandó”. A járőrök – vagyis az erdőgondnokok – mindent és mindenkit megfigyelnek a városhoz tartozó területeken, és aki tilosban jár, annak jaj.

hirdetés


Már évek óta tilos medvehagymát szedni a pécsi parkerdő területén, ezt mégis kevesen tartották be. A tavaszias idő kezdetével tömegek indulnak a Mecsekbe a népszerű vad “hagymáért”, amelynek szedését egyre jobban korlátozzák.

medvehagyma

 

Idén már a városi területeken kívül más erdei területekre is korlátozásokat vezettek be a Mecseken, például az Orfűre vezető út mellett és a Melegmányi út térségében, ezeken a helyeken az utóbbi években ipari méretekben kaszálták le a domboldalakat.

A Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő területeken az Erdőtörvény szerinti szabályozás érvényes, melynek értelmében állami erdőben – nem védett területen – mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt –  medvehagyma-levelet – gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/fő-t naponta. Amennyiben valaki ennél többet akar, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A védett természeti területeken folytatott gyűjtéshez ugyanakkor már az illetékes természetvédelmi hatóság engedélyére is szükség van.

A Pécshez tartozó Mecseki Parkerdőben – mivel természetvédelmi oltalom alá esik szedési engedélyt kiadni nem lehet – a növények gyűjtése tilos. A városi erdőterületeket üzemeltető Biokom erdőgondnokai folyamatos ellenőrzéseket tartanak a természetvédelmi oltalom alatt lévő részeken. Nincs mentség arra, ha valaki a védett területeken nagy mennyiségben szedi a medvehagymát, mert az erdőgondnokok bárhol felbukkanhatnak, és értesítve a hatóságot eljárást kezdeményeznek a természetkárosítók ellen.