Komoly bírság jár azért, ha ilyen csíkokra parkol Pécsen!

Nem véletlenül festettek fel fehér csíkokat Pécsen több középület mellé is, mivel ezeknek a helyeknek a szabadon hagyása valóban életbe vágó lehet. Igen ám, de sokan ezt nem tudják, így komoly bírságot kaphatnak a hatóságtól. A 400 ágyasnál már a mozgáskorlátozott igazolvány sem segít. 

Egy pécsi páciens nemrégiben a 400 ágyas klinika Ifjúság úti bejáratánál parkolt le szabálytalanul a felfestett, forgalom elől elzárt részre, és hiába volt nála mozgáskorlátozott igazolványa, amit ki is tett a kocsi ablakába, a rendőrök keményen megbüntették. A pórul járt férfi éppen azért járt a klinikán, hogy az igazolványához szükséges vizsgálatokat elvégezhessék.

A Facebookra feltöltött posztjában azt írja, hogy azért volt kénytelen odaállni, mert tele volt a mozgáskorlátozott parkoló – ahol egyébként rendszeresen állnak olyanok is, akiknek nem lenne erre jogosultságuk.

A KRESZ 18. paragrafusa szerint azonban a forgalom elől elzárt területre nem lehet ráhajtani, van olyan oktató, aki a mazsoláknak ezt úgy tanítja meg, hogy az ilyen területek olyanok, mint a betonfal. Nem is véletlenül vannak a pécsi klinika mellett és más közintézményeknél – például a Tudásközpont keleti oldalán – lezárva ilyen részek a forgalom elől. Ugyanis egy tűzeset, vagy egy katasztrófahelyzet esetében a mentést végzőknek helyet kell biztosítani munkájuk elvégzésére.

Mindenesetre József esete nem egyedi, a parkolási problémák szinte mindennaposak a klinikánál. Éppen ezért kérdés, hogy a közel 11 milliárdos egyetemi klinikai felújítás során miért nem fordítottak nagyobb gondot a parkolók létrehozására. Még a tervezés nagyon kezdeti szakaszában felmerült egy parkolóház építése is, ám ez horribilis pénzt emésztett volna fel, így inkább letettek róla.

Azért valamit javult a helyzet az elmúlt években.

A Pécsi Tudományegyetemtől megtudtuk, a Janus Pannonius Klinikai Tömbbe – régi nevén a 400 ágyasba – érkező betegek és látogatók az Ifjúság úti főbejárattal szemben lévő parkolót tudják használni, itt 100 hely áll a rendelkezésükre. Ezért mindenkinek fizetnie kell hétköznapokon óránként 100 forintot, reggel 7 és este 7 óra között (a parkoló utána is nyitva van, és ingyen vehető igénybe).

A klinika mellett összesen 13 mozgáskorlátozottak részére kijelölt hely van, ami természetesen térítésmentes.

Nekik még jutott hely

A Sürgősségi Osztályra érkező betegeket a klinika Honvéd u. 7. szám alatt található portáján keresztül lehet az intézet területére gépjárművel bevinni. Mivel ezen a területen csak igen korlátozott számban áll rendelkezésre parkolóhely, így a beteg szállítását végzőnek a beteg kiszállását követően a területet el kell hagynia. A klinika az ilyen esetek kezelésére, illetve a betegek számára a szakszerű segítségnyújtás érdekében külön betegszállító segítségét biztosítja munkaidőben ennél a bejáratnál.