Komolyan kell venni a terrorveszélyt

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint romlott a biztonsági helyzet, komolyan kell venni a terrorfenyegetettséget.

A szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában felidézte: két évvel ezelőtt a berlini karácsonyi vásáron súlyos terrortámadás történt. Bár a titkosszolgálatok jelezték a terrorveszélyt, a Merkel-kormány akkor úgy gondolta, „meg tudják úszni a helyzetet” anélkül, hogy deklarálnák, súlyosbodott a terrorfenyegetettség. Tavaly betonelemeket helyeztek ki, idén pedig már háromlépcsős biztonsági rendszert alakítottak ki Berlinben. Komoly acélkerítéssel, betonakadályokkal védik a területet, és csak beléptető rendszeren keresztül lehet bejutni a karácsonyi vásárra.

Horváth József kiemelte azt is, hogy az illegális bevándorlók döntő részéről továbbra sem tudni, milyen hátterük van, milyen bűncselekményeket követtek el az Iszlám Állam terrorszervezet keretén belül. A szakértő felhívta a figyelmet a migránsoknak adott azonosítás nélküli bankkártyák veszélyére is. Elmondta, mivel a kártyák semmilyen azonosítóval nem rendelkeznek, ezért azokkal a szervezett bűnözéstől a pénzmosáson át, a terrorizmusig, a fegyverkereskedelemig, bármelyiket finanszírozhatják. A programba úgy „öntöttek bele euró tízmilliókat”, hogy utána a felhasználást senki sem ellenőrzi – emelte ki a szakértő.