Könyv készült a POSZT-válogatásról

Balogh Tibor - Fotó: 7ora7.hu

Balogh Tibor színikritikus, a Pécs Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjának egyik válogatója „Színjátszók versenyben” címmel írt könyvet, amelyet pénteken mutatták be a baranyai megyeszékhelyen a XV. POSZT második napján.

hirdetés

A könyv szerzőjének és Perényi Balázs drámatanárnak, rendezőnek jutott a megtiszteltetés, hogy a 2014. márciusa és 2015. február vége között bemutatott itthoni és határon túli magyar színházi előadások közül választotta ki a legjobbnak ítélt 12 produkciót a POSZT versenyprogramjába.

Balogh Tibor egy éven át járta a Kárpát-medence teátrumait, útja során 49 ezer kilométert tett meg és 239 előadást nézett végig. Útja, s válogatása során szerzett élményeit, tapasztalatait, személyes véleményét első ízben a Magyar Teátrum Online felületén egy éven keresztül olvasható blogjában osztotta meg a közönséggel. Az internetes naplóban közölt bejegyzések felhasználásával írta meg könyvét.

Balogh Tibor - Fotó: 7ora7.hu
Balogh Tibor – Fotó: 7ora7.hu

A Színjátszók versenyben című kötet bemutatóján Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója azt mondta: kritikusok esetében fontos, hogy az elkészült színházi műveket alázattal kezeljék az ítészek, Balogh Tibor pedig könyvében mindvégig ilyen módon ír a látottakról.

A szerző művéről a kötet előszavában azt írja, “válogatói útikönyvében” nem a versenydarabokat veszi tételesen számba, hanem igyekszik bemutatni a versenyen kívüli, számára kedves előadásokat is, egyben a magyarországi és határon túli színházi műhelyeket igyekszik közelebb hozni az olvasóhoz.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár azt mondta, a POSZT-nak a versenyelőadások és a programok mellett a legnagyobb erénye, hogy mély beszélgetésekről, szakmai diskurzusokról szól, márpedig Balogh Tibor inspiráló beszélgetőpartner. Hozzátette: ugyanez köszön vissza könyvében. Reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben a találkozó majdani válogatói is leírnák tapasztalataikat, ezzel ugyanis a színházi szakma, a színháztörténet is gazdagodna.