Egységes is lehetne Európa a busók miatt

Egy tavalyi pécsi konferencián összegyűlt tudományos értekezéseket foglalja össze az a kötet, amelyet pénteken mutattak be a Művészetek Házában. A Népek-maszkok-Európa: A busójárás európai háttere címmel készült kötet bemutatóján Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Arató György, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főtanácsosa is részt vett.

Mint azt Hoppál Péter, a könyvbemutató moderátora felvezetőjében elmondta, egy évvel ezelőtt szintén a Művészetek Háza adott otthont annak a konferenciának, amelyen a könyv alapanyagául szolgáló értékes információk hangoztak el. Akkor a Népek, maszkok, Európa címmel rendezett eseményen többek között olasz, bolgár, horvát, francia szakértők beszédei hangzottak el a különböző népcsoportok népszokásairól, valamint fotó- és maszkkiállítást is megtekinthettek a résztvevők.

Ők bizony székelyek, méghozzá Petőfi körtefája mellől:

Az Európai Folklór Intézet kiadásában elkészült, bolti forgalomba egyelőre nem kerülő kötetet az Európai Folklór Intézet igazgatója, dr. Hoppál Mihály etnográfus szerkesztette. Mint elmondta: a mohácsiak által évente megrendezett busójárás európai kontextusban közel sem számít egyedi népszokásnak. Azt mondta, a busók összekötik Magyarországot a kontinenssel, hiszen térségünk számos pontján – Anatóliától az Ibériai-félszigetig – jelen vannak a hazaihoz rendkívüli módon hasonlatos, maszkos télűző népszokások, felvonulások.

Ha már Keresztúr, íme:

A kötet arra is igyekszik rávilágítani, hogy a tradicionális, eredeztethetően a pogány kultúrából eredő népszokásokra milyen hatást gyakorol a hangsúlyos turizmus, a pénz és a fogyasztás világa. Valós veszély ugyanis szerinte, hogy a hagyományok a kereskedelem martalékává válnak.

Arató György, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főtanácsosa szintén megjelent a bemutatón. Mint mondta, az eddigieknél is árnyaltabb, teljesebb képet kaphat mindenki a népszokásról a tudományos munka segítségével. Vélekedése szerint még a hagyomány jelenlegi őrzői is profitálhatnak belőle.